МВФ предлага минимална тарифа за емисиите на въглероден диоксид за големи производители. Това заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в рамките на виртуалната среща за климата на върха, организирана от президента на САЩ.

"Нашият анализ ... показва, че постепенно нарастващите цени на въглерода, заедно с инвестициите в зелена инфраструктура, могат да увеличат глобалния БВП с над 0,7% годишно през следващите 15 години и да създадат милиони нови работни места", каза Георгиева. Според нея много компании вече калкулират стойността на вредните емисии в цените на стоките и услугите си. Разработени са над 60 тарифни схеми.

Георгиева препоръча цената да се повиши до 75 долара за тон до 2030 г., за да се намалят емисиите в съответствие с целите на Парижкото споразумение.

Според последни данни, цената на въглеродните емисии (СО2) по договора за декември тази година стигна рекордните 47.28 евро за тон, увеличавайки се с 2.98% спрямо предходната трета седмица на април. Тогава цената на СО2 емисиите се задържа на ниво от около 44 евро за тон, като на 12 април бе отчетена най-висока стойност от 44.46 евро за тон за последните девет месеца, а на 13 април 43.77 евро - минимална.

В същото време цената на газа на газовия хъб TTF на ICE също расте - с 2.13% до 21.56 евро за MWh. Това на практика е четвърта поредна седмица със запазваща се възходяща тенденция. В петък, 16 април постигнатата цена бе на ниво от 20.54 евро/MWh, което представлява повишение с 8.4% спрямо предходния петък - 9 април, когато беше постигнат рекорд за последните две години.

3е-news.net