12% - толкова е средната стойност на инфлацията в Гърция през септември. Но при някои основни хранителни продукти увеличението на цените беше значително по-голямо: млечните продукти например поскъпнаха с 23%, а хлябът и месото - с около 18%.

Всичко зависи от волята на супермаркетите

Ето защо в края на октомври гръцкото правителство иска да въведе така наречената "кошница за битови стоки". Идеята е следната: в съгласие с четирите най-големи гръцки вериги супермаркети около 50 продукта да се предлагат на особено ниски цени, сред които - основни хранителни продукти, тоалетна хартия и хигиенни артикули. Правителството вече постигна споразумение със супермаркетите, но дали те ще се придържат към ниските цени? Това не е съвсем сигурно.

"На пръв поглед това звучи добре, но има уловка", признава Сотирис Анагностопулос, главен секретар на Министерството на развитието.

"Държавата не може да нарежда на компаниите да поддържат ниски цени или да ги намаляват. Дали и с колко може да бъде намалена цената - това зависи основно от изкупната цена на супермаркетите. Те не могат да продават продуктите на загуба, защото това би било проблематично. Затова е ясно, че държавата не може да ги принуди", коментира Анагностопулос.

С други думи, правителството разчита единствено на ценовата дисциплина на супермаркетите. За да се придаде поне някаква тежест на това, в бъдеще потребителите ще могат да сравняват цените на уебсайт и да проверяват кои продукти от "кошницата с битови стоки" на каква цена се предлагат в различните супермаркети. Правителството се надява, че по-голямата конкуренция ще доведе до по-добри цени.

"Всяка верига за търговия на дребно носи отговорност пред обществото: ако предлага продукти, чиито цени се покачват бързо, въпреки че те са част от битовата кошница, тя заблуждава потребителите, което вреди на репутацията ѝ", казва главният секретар на Министерството на развитието Анагностопулос.

Поскъпването на стоките ще продължи?

Опозицията смята, че тази идея не е достатъчна, за да се помогне на хората във времената на висока инфлация. Затова социалдемократът Никос Андрулакис настоява за данъчни облекчения. "Очакваме увеличението на цените на стоките от първа необходимост да достигне 15% до края на годината. Ето защо за нас е неразбираемо, че правителството отхвърли предложението ни за намаляване на ДДС върху основни стоки от 13% на 6%, за да подкрепи средната класа и най-уязвимите домакинства", казва още Андрулакис.

Борбата с растящите цени в Гърция е особено важен приоритет за правителството в Атина. По данни на държавната статистическа служба, почти една трета от населението е силно застрашено от бедност.

Материалът е публикуван в DW