Около 14 500 глави добитък вчера отплаваха от Австралия за Израел за втори път, два месеца след като първото им пътуване беше прекратено заради риска от нападение на йеменските бунтовници хуси в Червено море, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Животните отпътуваха от пристанище Фримантъл в Пърт на 5 януари, но по средата на плаването към Близкия изток корабът изостави маршрута си и австралийските власти му наредиха да се върне у дома. Това бе част от последиците от нападенията, извършвани от хусите срещу кораби, преминаващи през Червено море, в подкрепа на палестинската групировка "Хамас".

Добитъкът остана на борда на кораба със седмици, откъдето бе свален едва в средата на февруари. След това животните бяха настанени в обори на сушата, тъй като според австралийските закони за биозащита трябваше да бъдат поставени под карантина.

Активисти и някои политици определиха отношението към животните като мъчение и настояха бързо да бъде сложен край на търговията с живи овце, макар представители на правителството и бранша да твърдяха, че животните са били здрави и в добро състояние.

Земеделското министерство заяви, че износителят не е успял да го убеди, че е изпълнил австралийските и израелските регулаторни изисквания, нито че ще гарантира здравето и добруването на животните при превоза им.

В средата на февруари министерстввото съобщи, че на борда на кораба са починали четири говеда и 64 овце, но това е допустимата смъртност при подобно транспортиране.

Първоначално корабът натовари около 14 000 овце и 1500 говеда. Сега товарът включва около 14 000 овце и 500 говеда - качени на същия кораб, както и при първото пътуване, а останалите говеда ще бъдат превозени с други плавателни съдове, като маршрутът през Червено море ще бъде избягнат.

Плаването от Австралия, покрай Африка, до Израел отнема около 33 дни.

Австралия е голям инзосител на жив добитък. Само за миналата година е изнесла над половин милион овце и половин милион говеда.

Правителството възнамерява обаче през следващите години да забрани експорта на живи овце.

В края на януари за йорданското червеноморско пристанище Акаба отплава друг кораб с около 60 000 животни от Австралия.