Да започне поевтиняване, тъй като три седмици подред цените на едро падат, прогнозира в интервю за bTV служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. 

"Очаквам да започне по-драстичен спад на инфлацията. Суровините поевтиняват, вече три седмици цените на едро падат и особено последната - доста драстично. Получихме и данните за февруари, където генерално цените на производител падат страшно драстично. Инфлацията за февруари за цени на производител е само 8,9%, като там пикът е бил 56% през септември", каза министърът на икономиката. 

"В същото време засега цените на дребно не поевтиняват. Ако успявахме до момента да спрем поскъпването, което мога да кажа, че постигнахме, сега вече искаме трайно намаление на цените", добави Стоянов. Според него вече четири месеца има спад на инфлацията, но е минимален и затова хората не го усещат. 

В началото на април Министерството на икономиката публикува за обществено обсъждане проект на Закон за надценките на хранителните продукти. "Това са продукти от първа необходимост, тъй като идеята на закона е с минимална административна намеса в пазара, да гарантираме, че ще има по един артикул на поносима цена за хората, който всеки ще може да си позволи", обясни служебният министър. Той увери, че това няма да са заместващи и имитиращи продукти. 

Според него в момента, в който бъде приет законът, хората веднага ще усетят тази мярка. Това е все пак един законопроект, чакаме парламента, зависи от депутатите да го приемат, отбеляза обаче Никола Стоянов. По думите му идеята е след влизането в сила на закона, той да работи шест месеца, тъй като това е непазарен механизъм. 

Служебният министър на икономиката отбеляза още, че не може да се каже, че платформата за сравняване на цените вече е оказала ефект, защото е пусната от две седмици. "Със сигурност има сериозен ефект върху информираността - от една страна - на потребителите, от друга - дава и добра възможност за анализ и на контролните органи и на институциите", каза Никола Стоянов. 

Той определи платформата като инструмент, който е много полезен - събира цялата информация, с която институциите разполагат, на едно място. Добавя към нея и информация от търговците на дребно, така че мисля, че е много полезен инструмент, посочи той. 

Бюджетът за 2023 г., който ще внесе служебното правителство, ще бъде с 3% дефицит, категоричен е министър Стоянов. По думите му фокусът ще бъде върху максимално притискане на сивия сектор и изсветляване на бизнеса и спестяване от държавната администрация.