Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на фирмите по 50 лева за мегаватчас използвана електроенергия. Това стана ясно от изявлението на служебния премиер Стефан Янев, след заседание в Министерския съвет преди ден. 

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев заяви в ефира на БНТ, че това е едно от трите възможни решения. Премиерът е обещал да намери решение и не е точно това, което беше предявено пред него, но е стъпка в правилната посока, каза Дачев.

Той обясни, че тези 50 лв. се изчисляват на база какво надплащат, извънредно на това, което е планирано. 50 лева са възможности, които има държавата. По интересна е точката за търговете, каза Дачев.

За това как КЕВР ще наложи по-стриктен контрол върху работата на Българската независима енергийна борса, Дачев заяви, че това е едно пожелание, което няма практическо измерение.

"КЕВР не е силова структура, която да работи онлайн, тя постфактум преглежда нещата как става и взима решения. Единствено превенцията за наказанията, които издава КЕВР, може да предпазва хората. КЕВР няма функция онлайн да следи тези неща", каза Дачев.

Той заяви, че всички мерки, които е трябвало да бъдат взети, са взети. Но проблемът е, че в енергетиката не става ден за ден. Ремонтите, които са просрочени с години, не могат да бъдат пуснати за два дни. Търговете също искат време. Дачев прогнозира, че процесът с търговете ще бъде изкривен във времето и след 6 месеца ще бъдем свидетели на същата ситуация, както до този момент.