Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви задълбочаване на кризата за авиокомпаниите през януари, тъй като международният въздушен трафик е намалял с цели 85,6% в сравнение с нивата отпреди коронавирусната криза, а вътрешният въздушен трафик се е свил с 47,4 на сто спрямо същия месец на 2020 г., съобщи Нова тв.

Новите варианти на коронавируса принудиха правителствата да затегнат ограниченията за пътуване по целия свят, влошавайки перспективите за авиокомпаниите, предупреди асоциацията.

"Именно това движеше слабостта и ниските точки през януари", посочи главният икономист на IATA Брайън Пиърс. "Авиокомпаниите са изправени пред наистина труден старт на годината", допълни той.

Асоциацията отбеляза, че Китай е регистрирал голям спад на вътрешния въздушен трафик през януари, докато броят на хората, които са пътували в рамките на дадена държава, са се увеличили умерено в Съединените щати.

През февруари IATA предупреди за по-лоша от очакваното 2021 г. за авиоиндустрията, тъй като данните за резервациите в авиационната индустрия показват слабо първо полугодие.