Еуфорията, която бе регистрирана на фондовите пазари в САЩ след разговорите между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин на срещата Г - 20 трая само две денонощия. За това време цените на акциите поскъпнаха, инвеститорите се втурнаха да купуват компании, които зависят от бизнеса между САЩ и Китай заради очакванията за спиране на търговската война.

Днес обаче илюзиите се изпариха и индексът Dow Jones Industrial Average се срина с почти 800 пункта, показват данните от търговията. А разпродажбата на акции стана лавинообразна.

Причината за рязката промяна бе липсата на доверие в инвеститорите, че постигнатото споразумение между лидерите на САЩ и Китай е достатъчно стабилно и ще прерасне в отказ от нови санкции. А повод за това станаха изказвания на Тръмп и още няколко високопоставени лица във Вашингтон.

Американският президент написа в Туитър, че група съветници, начело с Робърт Лайтхайзър ще определят доколко сделка с Китай е реална и постижима. "Ако кажат, че е възможна ,добре, но ако отхвърлят идеята, ще въведа мита срещу китайските стоки", написа президентът.

Значителна част от последвалото разпродаване на акции бе за сметка на технологичните компании, банките и някои производствени компании. Най-много пострадаха акциите на Boeing и Caterpillar.

Масло в огъня наля и публикуван вчера доклад на Moody's Investors Service, в който се констатира ,че САЩ и Китай остават раздалечени по въпроса за начина, по който да се регулират търговските им спорове.