Повечето от борсовите индекси на страните от Западна Европа нарастваха благодарение на финасовите отчети на големите компании в региона, сред които преобладаваха печалбите и повишени приходи. Фондовите борси в Западна Европа следваха възходящия тренд на американския пазар на акции от понеделник, но и след откриването на търговията във вторник и трите основни индекса на "Уолстрийт" се задържат на зелена територия.

И в САЩ започна сезонът на отчетите на публичните компании, които се представят на борсата, тъй като финансовата 2022 година за САЩ приключи на 30 септември.

Нарастването се случва и заради още една съществена причини. Повечето пазарни участници очакват по-малко агресивни ходове от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед) на следващото заседание за тази година през ноември.

Днес очакванията на инвеститорите са за увеличение на основната лихва с 0.5 процентни пункта през ноември се оценява на 52%, докато възможността за повишаване със 0.75 пр. п. спадна до 46%. В понеделник ситуацията беше обратната: 43% от търговците заложиха на увеличение на курса на лихвите с половин пункт, а 55% - за увеличение от 0.75 пр.п., според CME FedWatch - индекс, създаден от компанията, собственик на борсата в Чикаго.

Този измерител е важен за участниците на пазара, тъй като оценява очакванията за потенциални промени за основните лихви на Федералния резерв на САЩ (Фед), както и оценява потенциалните действия преди заседанията централната банка на САЩ. Данните се следят не само от инвеститорите в САЩ, но и в Западна Европа, тъй като централните банки на големите икономики по света се съобразяват с Фед.

До обед общият индекс на най-големите компании в Европа - Stoxx 600, се повиши с 0.3%, а от националните измерители на "сините чипове" с най-голям ръст беше испанският IBEX 35 (+0.52%), френския САС 40 (+0.42%), следван от италианския FTSE MIB (+0.18%). Междувременно британският борсов индекс FTSE 100 се понижи с 0.38%, германският DAX - с 0.12%.

В крайна сметка всички основни измерители в региона завършиха с повишения, с изключение на британския FTSE 100, който затвори с минимално понижение без да успее да отиде в зелената зона. Това според "Ройтерс" се дължи на изявлението на новия премиер на Великобритания Риши Сунак, който заяви след срещата си с краля Чарлз III, който му възложи да състави правителство, че приоритет на неговото правителство ще бъде осигуряването на икономическа стабилност в страната.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори френският индекс САС 40, а единствен с минимално понижение приключи британският измерител FTSE 100.

3e-news.net