Страните, които са членки на създадената към ООН Международна морска организация (International Maritime Organization - IMO), приеха стратегия, свързана с отделяните парникови газове (ПГ) в корабоплаването, което поставя като цел достигането на нулеви нетни емисии "до или около 2050 г.", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията посочва, че преговорите по темата в Лондон, където е базирана организацията, са продължили няколко дни.

Постигнато е било и съгласие за набелязване на "индикативни контролни точки" за намаляване на общите годишни емисии на парникови газове от международното корабоплаване с най-малко 20 на сто, но със стремеж за спад с 30 на сто до 2030 г. в сравнение с 2008 г., както и за намаляване на общите годишни емисии на парникови газове с най-малко 70 на сто, стремейки се за понижение от 80 на сто към 2040 г. в сравнение с 2008 г.

"Съгласуваното ниво е далеч от това, което е необходимо, за да сме сигурни, че нивото на глобалното затопляне ще се задържи в рамките на 1,5 градуса по Целзий", заяви Джон Магс, президент на Коалицията за чисто корабоплаване (Clean Shipping Coalition).

Корабоплавателната индустрия, чрез която се осъществяват около 90 на сто от световната търговия, е отговорна за близо 3 на сто от световните емисии на въглероден диоксид. Тя обаче е подложена на силен натиск от еколози и инвеститори да предприеме по-конкретни действия за декарбонизацията си.