Русия изпраща комбайни от анексирания през 2014 г. Крим към два от окупираните сега региона в Южна Украйна, за да прибират реколтата, поради недостиг на местна техника, съобщи представител на назначената от Кремъл местна администрация, цитиран от Ройтерс и БТА.

"В Запорожка област и Херсон беше установен недостиг на земеделска техника", каза представителят на руската администрация в Запорожие пред репортери в село Лобанове, северната част на Крим.

Той говори пред няколко боядисани в червено и черно комбайна, произведени от руско-беларуското предприятие "Брянскселмаш". Служителят обяснява, че комбайните са необходими, тъй като "оборудването в региона е или разглобено, или отнесено от предишните собственици". Малко по-късно Ройтерс засне как комбайните потеглят към окупираните зони.

Евгений Балицкий, шеф на окупационната администрация в Запорожка област, писа в социалните мрежи, че комбайните са предоставени от руското земеделско министерство. По думите му регионът ще получи още 75 машини за жътвената кампания.

Украйна вини Русия, най-големият износител на пшеница в света, че краде зърно от окупираните територии, което Москва от своя страна последователно отрича.