Китайският фондов пазар започна днес търговията на акции на високотехнологични компании на платформа, наречена Стар (STAR), информира Асошиейтед прес.

Регулаторните органи са одобрили 25 компании от информационните технологии и други сектори, които китайските лидери оценяват като многообещаващи, за включване в платформата, която е част от Шанхайската фондова борса.

Платформата, разработена по модела на американската Насдак, дава възможност на малки китайски инвеститори да купуват акции на технологични компании, които досега трябваше да се насочват към Уолстрийт, за да продават книжата си.

Важната роля на новата платформа е да осигури начин за набиране на средства за китайските научни и технически иновации, посочва експерт.

Китайските борси в Шанхай и Шънчжън бяха създадени в началото на 90-те години като инструменти за набиране на пари за държавните компании. Те разшириха дейността си, включвайки и частни фирми, но на тях все още доминират държавните концерни като ПетроЧайна (PetroChina) и ЧайнаМобайл (ChinaMobile).

Китайски компании като Алибаба (Alibaba) и ДжейДи.ком (JD.com) събраха милиарди долари на Уолстрийт, но продажбите на акции на чуждестранните пазари са скъпи за по-малките дружества.

Платформата Старт има по-либерални стандарти за рентабилност и ценови колебания на листваните дружества от основните борси, отбелязва АП.

Според някои анализатори успехът на новата платформа до голяма степен ще зависи от това дали ще успее да привлече местни компании като Алибаба и Тенсент (Tencent), както и фирми, които могат в крайна сметка да се окажат китайските Майкрософт (Microsoft) или Куалком (Qualcomm), допълва Ройтерс.

Чуждестранни дружества не могат да се листват на платформата.

Първите листвани компании набраха около 37 млрд. юана (5,38 млрд. долара) на фона на трескаво търсене и понякога силни колебания.

През първите пет дни на търговията след листването на компаниите няма да има ценови ограничения, след което ще бъде позволено поскъпване или поевтиняване на книжата с до 20 на сто дневно.

За първи път в Китай ще бъде позволено и листване на губещи компании, което дава на стартъпите повече възможности да си осигурят финансиране.