Всеки истински любител на гозбите с фасул знае, че има две разновидности бобени зърна: обикновени и "страхотни". Именно от втория вид са бобчетата, които през последните години превърнаха село Смилян, разположено буквално в сърцето на Родопите, в туристическа атракция. Смилянският фасул е първокачествен пъстър и много едър салатен боб.

Но "смилянски" се наричат и още 6 вида по-дребен боб, също толкова вкусен, който увира прекрасно на яхнийка.

За съжаление всеки, който иска да се снабди със "смилянец", трябва да се отправи на пътешествие чак в Родопите. Факт: смилянският боб не се намира лесно, а дори да намерите в търговската мрежа нещо с това име - няма гаранция, че търговците не ви заблуждават.

Тази потребителска неволя обаче е на път да се промени по две причини. Първата е, че чрез програмата "Отгледано с грижа в България", МЕТРО вече зарежда смилянски боб в магазините си, което автоматично означава, че има надежда изключително вкусният местен сорт да се озове и в ресторантите, и при търговците на дребно в градовете.

Другата причина за надежда се нарича "модерен кооператив" и за нея ще разберем повече от агроном Банко Кичуков, производител на смилянски боб, работещ с МЕТРО.

Екипът на МЕТРО ви кани на " Фестивала на розовия домат", където на едно място отново ще събере български производители на розови домати, на сладкия реселешки лук, на уникалния смилянски боб, на невероятни български фермерски сирена. Датата е 15 септември, неделя, от 11 часа. А мястото - в Княжеската градина, срещу сградата на Софийски университет.

Третото издание на фестивала ще ви предложи възможността да опитате уникални доматени ястия, подготвени от най-добрите софийски готвачи и ресторанти! На място за вас ще готвят ресторантите Космос и Андре, популярните шеф готвачи Георги Бойковски и Джун Йошида, както и екип от млади звездни таланти от софийския Chefs Club.

А традиционалистите ще могат да се включат и в приготовлението на 1 тон лютеница, заедно с майсторите от академия "Кулинарен историк", водени от Ангел Ангелов. Кулинарите ще могат да опитат от фантастичните телешки гюзлеми на "Дивата ферма" и техните незабравими меса и суджуци.

- Г-н Кючуков, можете ли да се представите с няколко думи за читателите на DIR.bg?
- Родом съм от Смилян, агроном с 30 години стаж. Имам агро-аптека, занимавам се с растителна защита и гледам около 2 декара площи със смилянски фасул като регистриран земеделски производител.

- Ще ни опишете ли смилянския фасул и какво е специалното в него?
- Този сорт е характерен основно за нашия регион - дори имаме запазена марка "смилянски фасул". Тези насаждения изискват по-специфичен климат, който се осигурява по поречието на река Арда. При много високи температури по време на цъфтеж на фасула може да му опада цветът. При нас по-голямата надморска височина дава възможност това да не се случи и насажденията се развиват добре.

Бобът иска много поливане, но понеже има плитка коренова система, трябва да получава вода редовно, но не и много обилно. Доста работа е за стопаните. Отглеждането на смилянски фасул е традиция, която се предава от поколение на поколение. За семена за следващата година се избират най-хубавите и най-жизнените бобчета и се съхраняват на сухо и хладно - това е най-важното и първото, което се прави, когато се прибере реколтата.

- Вярно ли е, че смилянският боб не се пръска?
- Да, почти не е необходимо да се пръска и може направо да говорим за био-производство. Не са необходими и специални торове. Използваме само естествено торене - угнила оборска тор по време на есенната обработка. Още нещо характерно: нашият фасул е чувствителен на ниски температури и затова се сади около и след 6 май. В противен случай при слана загива и тогава трябва да се сее наново. Докато поникне фасулът, сланите трябва да са преминали - такава е практиката.

- А кога се очаква новата продукция?
- Около 15 септември. Тази година се очертава добра за фасула и очакваме хубави добиви - топло и сухо е и би трябвало по-рано да стане.

- Как да разпознаем дали това, което купуваме, е смилянски фасул, защото често можем да попаднем на такъв, който не е, макар че търговците да твърдят обратното?
- Засега всеки потребител поема отговорността за себе си, защото това е сделка, която се сключва на момента. Аз, като агроном, познавам всички хора в нашия регион и знам кой какво произвежда, така че, когато дойдат на място, клиентите се срещат директно с производителя. Някои производители се опитват да продават боба и на място на случайни минувачи, на туристи, но да се продава не е лесно, макар и много хора да мислят така.

- Какви са трудностите?
- За да можеш да продадеш количества, трябва да имаш връзка с някой ресторант или лично познанство. На пътя се продават по 2-3 до 5 кг на ден и то само ако има туристи.
И тук се явява МЕТРО - верига с възможности и коректен партньор. Договорът с тях се приема много добре от хората в региона и им дава надежда, че има кой да им изкупи реколтата, че плащанията са навреме и клиентът няма да се изгуби лесно. Това хората го оценяват.

Снимка: METRO

- От колко време си партнирате с МЕТРО, той ли е основният ви клиент и доволни ли сте от сътрудничеството?
- От година и половина водим разговори, а от май месец имам договор с тях за доставка на смилянски фасул. МЕТРО е мой основен клиент, нямам достатъчно количество фасул за други клиенти.

В МЕТРО работят изключително подготвени професионалисти и за мен е чест да работим заедно. Засега сме доволни от нашето сътрудничество, но най-важното е, че така се дава перспектива. Искам специално да благодаря на Георги Гърневски, който винаги много ни съдейства, на Иван Райнов от отдел "Плодове и зеленчуци", както и на Людмил Каравасилев, който е изключително подготвен човек.

- Има ли някакъв лимит за доставка в договора с МЕТРО?
- На този етап МЕТРО нямат лимит за изкупуваното количество и това дава възможност и перспектива на хората да развиват региона и да сеят повече. На когото му се работи, ето една традиционна ниша, която може да се използва. Дори подозирам, че ще започнат да разорават нови места, за да се сее повече фасул. Убеден съм, че ще има разширение.

- Има ли възможност за още площи?
- Аз самият имам още 4 дка да разора и ще го направя.

- Има ли недостиг на работна ръка?
- Няма, смилянчани са работливи, стига да виждат перспектива.

- В Смилян има идея да се обединят дребните производители в кооператив. Разкажете повече за това хрумване?
- Създаваме кооперация, което да се занимава със смилянския фасул, за да го запазим като европейска марка. Тогава всичкия фасул от региона ще се продава като смилянски, независимо от производителя, а площите ще бъдат регистрирани и контролирани от сдружението. Всеки, който иска да продава през кооперацията, ще трябва да се регистрира или да разреши да му се изкупи фасула. Но няма да има принуда към никого.

Селото е голямо - ние сме около 2000 жители и имаме доста производители. Всяка къща си има поне по декар фасул. Но смилянски фасул се отглежда и по поречието на река Арда, в Могилица и други по-малки селца наоколо. Ако се обединим всички, ще има доста количества за търговия на едро.

А ще има и възможност всеки производител да застане с името си пред продукта. Ако моята снимка е сложена на пакета фасул, това ще ме кара да съм много внимателен какво карам към София, например. Това е голяма отговорност.

- Забелязвате ли подем в интереса последните години?
- Разбира се, има интерес, но най-важното е, че има ентусиазъм у местните хората и се връща надеждата, че като работиш, има смисъл. Това е и моята мотивация да се захвана - искам регионът да си възвърне старата слава от времената, когато се произвеждаше фасул, малини, ягоди... Това не може да се върне в онзи мащаб, но за следващото поколение поне да има възможност за изява.

- Разкажете ни за празника на смилянския фасул - кога е и идват ли много гости?
- Провежда се в последната събота на октомври, но тази година местните избори са тогава и може да се наложи по изключение да преместим датата. Това е традиционен празник, на който пристигат по 4-5 хиляди души в селото. Всеки дарява кой колкото има възможност зърна и се готви фасул чорба за всички. За туристите е много интересно, пристигат направо с автобусите.

- На 15 септември МЕТРО организира Фестивал на Розовия домат в София. Ще присъствате ли?
- Разбира се, ще имам щанд за втора поредна година. Ще се опитаме да докараме от тазгодишната реколта, ако стане по-отрано.