Въведохме мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията след края на днешното правителствено заседание, на което е взето решението за подпомагане на бранша.

"Надяваме се с този акт на Министерския съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да могат да получат една глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка ситуация, свързана с отраженията на COVID-кризата", посочи още Алексиев, цитиран от БТА.

С приемането на днешното постановление Министерският съвет е определил също ред и условия за кандидатстване за помощта. Документи ще могат да се подават от следващия понеделник, а те ще се разглеждат по правила и ред, обсъдени с браншовите организации. Общинските автотранспортни предприятия също може да кандидатстват, уточни още министър Алексиев.

Министърът на транспорта допълни, че на днешното правителствено заседание е одобрена и националната позиция за подаване на жалба в Съда на Европейския съюз заради европейския пакет "Мобилност", който Алексиев определи като дискриминационен към българския международен транспорт.