Единни и солидарни в търсенето на енергийна сигурност, откъсване от зависимостта от Русия, иновативни и креативни в зеления преход, свързаност на газовите кородори. Това са някои от главните послания, които високопоставени представители на страни от нашия регион отправиха по време на безпрецедентна среща в София, събрала ги, за да очертаят възможностите за сътрудничество и енергийна сигурност.

В срещата се включиха министри и заместник-министри от България, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Украйна, Азербайджан - и всички те се обединиха около необходимостта от взимане на спешни решения - за енергийната сигурност, диверсификацията и зелен преход.

Енергията се превърна в оръжие и нашето най-добро оръжие е солидарността и конкретните действия, които показват, че сме готови да вървим заедно, каза генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия (ЕК) Дите Юл Йоргенсен по време на срещата.

Дите Юл Йоргенсен добави, че Русия наскоро е решила да спре доставките на газ за България и това е опит да се разцепи Европейският съюз (ЕС), и Съюзът трябва да отвърне със солидарност и конкретни действия. По думите му само тогава може да се решат последствията от предизвикателствата по отношение на доставките, както и по-дългосрочните предизвикателства на енергийния преход.

До предстоящата зима трябва да се реши въпросът със запълняемостта на газовите хранилища, допълни Дите Юл Йоргенсен. Той отбеляза, че експертите от ЕК са готови да предложат решения на проблемите с енергийната сигурност.

В този момент трябва да се покаже истинско партньорство. Целта на днешната среща е както да се покаже солидарност и единство, но и това да се демонстрира чрез конкретни резултати и действия, заяви генералният директор на ГД "Енергетика" на ЕК.

За една нощ от 90% до 0%

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза по време на срещата, че се подготвяме за спиране на природния газ от Русия, защото виждаме как той се спира без причина.

Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има възможност да транспортира 20 млрд. куб. метра газ на север от юг. Ние имаме скромно потребление от 3 милиарда куб. м и има свободен капацитет за пренос, каза Василев на министерската среща за регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, която се провежда в София.

В края на процеса искаме от ЕС стратегия за закупуване на природен газ. Вярваме, че сме подготвени и има решения, които да носят ползи за нас. От 90 процента зависимост в доставките на руски природен газ паднахме до нулата само за един ден - на 27 април, каза Василев. Ако обединим действията и по отношение на електроенергията, може да диверсифицираме региона и завинаги да приключим зависимостта от Русия, отбеляза министърът на финансите на България.

Нови зелени мощности вместо газ

Разширява се сътрудничеството в инфраструктурата, каза министърът на енергетиката Александър Николов след края на срещата. Беше подписано споразумение от страна на "Булгартрансгаз" за изграждането на българо-сръбската газова връзка, посочи министър Николов.

"Булгаргаз" и гръцката компания "ДЕПА" ще работят заедно за по-добро развитие на съществуващите капацитети от терминала на остров Ревитуса, както и за търсене на възможности за общи доставки в целия регион, отбеляза министърът.

Краткосрочните решения са свързани със спот пазара, добави той. Това е една от причините да има и споразумение между "ДЕПА" и "Булгаргаз", тъй като по този начин ще се оптимизират разходите на двете компании и ще има възможност за непрекъсваемост на доставките.

Операторите на България, Румъния и Гърция ще подпишат документи, които ще дадат възможност за увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности. Новите мощности за електроенергия ще дадат възможности за намаляване на зависимостта от природен газ в региона, тъй като частично производството, което е свързано с природен газ, може да бъде заменено от алтернативни източници, уточни Николов.

Прагматичен енергиен преход

Енергийната сигурност е регионален, а не национален въпрос, каза Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция

Турция иска такава регионална сигурност, ние сме важен участник по отношение на пренос и съхранение на природен газ. Ние може да доставяме от Туркменистан и Ирак или други източници от Източното Средиземноморие. Ние сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства за енергиен преход и трябва да го правим рационално и прагматичмно, а не емоционално, каза Алпарслан Байрактар.

Доставчикът и интерконекторите

Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, благодари за организираната днес среща в София и подчерта, че за да има устойчива доставка на енергия, трябва да сме креативни. Днес не трябва да има приоритети между диверсификация, сигурността на доставките и зеления преход, необходимо е да се работи по всички тези теми едновременно, каза Шахбазов. Азербайджан има решимостта да отстоява мястото си на доставчик на природен газ по съществуващите газопроводи, посочи той. Европа получава над 11 милиарда кубически метра от Азербайджан годишно и от началото на годината вече е доставил 3,5 млрд. куб. метра - от тях 3,1 млрд. куб. метра са към Италия, посочи министърът.

До края на годината доставките ще са над 10 милиарда куб. метра. Това налага завършването на различни интерконектори. България е важен участник в газовата мрежа в Източна Европа и завършването на интерконектора с Гърция е много важно, добави той.

Газът - паравоенен инструмент 

Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, посочи, че днес имаме безпрецедентни проблеми - войната в неговата страна продължава 71 дни, хиляди хора са убити, от тях над 200 деца. "Докато пътувах за София, ракети разрушиха три електроцентрали. Сега 800 села и градове със 700 000 домакинства са без ток и 200 000 домакинства са без доставки на газ. Ремонтните екипи понякога работят под обстрели, някои от членовете им загинаха", каза министърът.

"Благодарни сме за цялата помощ, която получаваме. Има обаче неща, които не могат да бъдат ремонтирани, защото цели градове са разрушени. Сега се разработва Национален пран за възстановяване. Връзките ни с Русия и Беларус са изолирани и това показва гъвкавостта на нашата система", каза министърът. От 16 март сме синхронизирани с европейската енергийна система, каза още той.

Много често Украйна страда от произволните решения на Русия да отреже доставките. През 2009 година Русия спря доставките на природен газ в средата на отоплителния сезон. През 2014 година доставките отново бяха прекратени и Русия окупира Крим и няколко други района. Доставките на природен газ са паравоенен инструмент в ръцете на руснаците, заяви Герман Галущенко, като призова региона за единство.

Трудно време, заредено с поуки

Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, заяви, че макар Северна Македония да е малка страна, тя иска да подпомогне всички инициативи за осигуряване на доставките и диверсификацията на природен газ. Всяко трудно време е заредено с поуки и възможности, за да улесним живота на следващите поколения и затова работим в тясно сътрудничество с Европейската комисия, каза Бектеши. Търсим начини за увеличаване на капацитета на съществуващия интерконектор за природен газ с България, както и да изградим още един. Капацитетът на интерконектора е зает сега от "Газпром", не може да бъде освободен за други доставчици и сега, в тази работна група, търсим решения от взаимен интерес, каза Крешник Бектеши.

Да диверсифицираме

Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, каза, че на тази министерска среща ще бъде отправено послание, че сме единни в търсенето на енергийна сигурност. Необходимо е да мислим как да сме солидарни в изменящите се обстоятелства. Не трябва да спираме зеления енергиен преход, каза Зорана Михайлович. Тя посочи, че в доставките на природен газ страната е зависима на 100 процента от Руската федерация.

Трябва да диверсифицираме нашите доставки и да се свържем с всички свои съседи, за да осигурим стратегически резерви, изтъкна Михайлович.

Сегашната енергийна несигурност трябва да бъде повратна точка за приключване на зависимостта от руски природен газ. Трябва да се увеличи диверсификацията, каза министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску. Трябва да се преразгледат плановете за природния газ като преходно гориво с оглед диверсификацията и да се инвестира в балансиращ капацитет за съхранение и във възобновяемите енергийни източници, добави румънският енергиен министър. Според Попеску трябва да се създадат стабилни енергийни системи и да се прилагат иновативни технологии.

Попеску открои Румъния като производител на природен газ. Националната румънска компания ще добива през 2026 г. газ от най-голямата сонда в Черно море. Затова той призова да се насърчава и разчита на европейския газ. Трябва да се заложи на гъвкавостта, синергията и диверсификацията, за да се намали зависимостта от руските енергоносители, счита румънският енергиен министър. За целта трябва да се синхронизират преносните мрежи, като се увеличи европейската сигурност на доставките. Регионалната координация може да бъде важен елемент на сигурността. Има решения за разрешаването на глобалната енергийна сигурност, има и конкретни стъпки. Трябва да се говори и да се работи съвместно.