Най-неочаквано за сезона вносните домати и краставици поскъпнаха по стоковите борси и тържищата, докато оранжерийните, които са предимно български, поевтиняха. Като цяло цените на храните на едро отново спаднаха през третата седмица на юни (14-18), след като в предходната (7-11) се повишиха, а преди това в първата седмица на настоящия месец бяха без промяна.

При зеленчуците, обаче, съществува паритет - колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите, като трендът при тях е доста широк, характерно за това време на годината - от минус 14.6% до плюс 8.6 на сто. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

На седмична база оранжерийните краставици и оранжерийните домати са поевтинели съответно с 3.8% до 1.75 лв./кг и с 0.5% до 2.19 лв./кг. В същото време цените на едро на краставиците от внос и на доматите от внос са се повишили съответно с 8.6% до 1.51 лв./кг и с 1.2% до 1.71 лв./кг.

От началото на юни оранжерийните домати са поскъпнали с 14.5% (с 0.17 лв./кг за трите седмици на юни); оранжерийните краставици от внос са поевтинели (-16.0% с 0.13 лв./кг); доматите от внос също са поскъпнали (+8.8% с 0.05 лв./кг), краставиците от внос са поевтинели (-16.0% с 0.16 лв./кг).

При останалите зеленчуци, наблюдавани от ДКСБТ

най-много е поевтиняла зелето (-14.6% до 0.88 лв./кг), следвано от морковите (-2.9% до 1.01 лв./кг) и зрелия кромид лук (-2.6% до 0.74 лв./кг). Най-много са поскъпнали както посочихме краставиците от внос, следвани от зелената салата (+6.1% до 0.70 лв./броя), пресните картофи (+4.2% до 0.99 лв./кг) и картофите от предишна реколта (+1.4% до 0.73 лв./кг).

На годишна база, спрямо 18 юни 2020 година, поевтинелите зеленчуци са повече от поскъпналите. Най-много са спаднали цените на вносните домати (-0.43 лв. от 2.14 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-0.32 лв. от 2.51 лв./кг) и зрелия кромид лук (-0.11 лв. от 0.85 лв./кг). Най-много е поскъпнало зелето (+0.21 лв. от 0.67 лв./кг), следвано от пресните картофи (+0.12 лв. от 0.87 лв./кг) и морковите (+0.10 лв. от 0.91 лв./кг).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 18 юни е на ниво от 1.552 пункта, докато към 11 юни е бил 1.567 пункта, или седмично понижение с 0.96%.

От началото на юни храните по стоковите борси и тържищата са поевтинели с 0.12%, като през първата седмица цените не се промениха, а през втората нараснаха с 1.02 на сто.

През последните три месеца

храните на едро поскъпват две седмици и поевтиняват също две седмици всеки месец, показват данните от бюлетините на ДКСБТ. Равносметка за май е: две седмици храните на едро са поскъпвали, съответно с 2.92% (3-7 май) и с 0.52% (24-28 май) и две седмици са поевтинявали, съответно с 0.48% (10-14 май) и с 5.73% (17-21 май).

През април е отчетено понижение на цените (19-23 април с минус 0.68% и 12-16 април спад с 0.55%) и две седмици на повишение (5-9 април плюс 0.49% и 26-30 април нарастване с 2.92%). През март храните поскъпнаха (1-5 март плюс 0.23% и 22-26 март нарастване с 0.70%) и поевтиняваха, съответно в периода 8-12 март с понижение от 0.64% и 15-19 март със спад от 0.71%).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемична обстановка (удължена до 31 юли тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 0.77%, колкото и от началото на 2021 година.

На годишна база, спрямо 18 юни 2020 година, ИТЦ се е повишил с 0.84% (от 1.539 пункта), сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Седмична равносметка

показва, че от 35-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 10, без промяна в цената са 4 и поскъпналите са 20. При продуктите със спадащи цени, обаче, има такива, при които понижението е двуцифрено, докато при поскъпващите най-високото повишение е 9.6%, затова и индексът на ДКСБТ за периода 14-18 юни е на отрицателна територия (-0.96%).

При месните, млечните и други хранителни продукти

на седмична база повечето са поскъпнали, като трендът отново е стеснен, типично за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 2.9% до плюс 1.4 на сто. Най-много на седмична база е поевтиняло брашното тип 500 (-2.9% до 1.02 лв./кг), следвано от ориза (-2.7% до 2.20 лв./кг) и зрелия фасул (-0.3% до 3.80 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (1.37 лв./кг), яйцата (0.17 лв./броя), прясното мляко, 3% масленост (1.83 лв./литъра) и пилешките кренвирши (4.06 лв./кг).

Най-много е поскъпнало замразеното пиле (+1.4% до 4.30 лв./кг), следвано от слънчогледовото олиото (+1.3% до 3.24 лв./литъра), лещата (+1.2% до 2.53 лв./кг), кравето сирене (+1.0% до 7.00 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.9% до 5.35 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.8% до 8.85 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (+0.5% до 11.02 лв./кг).

И на годишна база, спрямо 11 юни 2020 година, поскъпналите храни на едро са повече от поевтинелите. Най-много са нараснали цените на слънчогледовото олио (+1.13 лв. от 2.11 лв./литъра), следвано от замразеното пиле (+0.33 лв. от 3.97 лв./кг) и пилешките кренвирши (+0.13 лв. от 3.93 лв./кг). Най-много е поевтинял кашкавалът "Витоша" (-0.37 лв. от 11.39 лв./кг), следван от варено-пушения салам (-0.18 лв. от 9.03 лв./кг) и зрелия фасул (-0.16 лв. от 3.96 лв./кг).

При плодовете

на седмична база преобладават поскъпналите и тук трендът е доста широк - от минус 14.3% до плюс 9.6 на сто. ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване при ягодите (+9.6% до 3.88 лв./кг), следвани от ябълките (+5.3% до 1.60 лв./кг) и лимоните (+2.1% до 1.97 лв./кг). Най-много са поевтинели черешите (-14.3% до 3.00 лв./кг), следвани от бананите (-2.3% до 2.08 лв./кг).

На годишна база поевтинелите плодове са повече от поскъпналите. Най-много са поскъпнали черешите (+0.55 лв. от 2.45 лв./кг), следвани от бананите (+0.02 лв. от 2.06 лв./кг). Най-много са поевтинели лимоните (-1.09 лв. от 3.06 лв./кг), следвани от ябълките (-0.43 лв. от 2.03 лв./кг) и ягодите (-0.01 лв. от 3.89 лв./кг).

Ценовата ножица по области продължава да се разтваря

и през третата седмица юни. Миналата втора седмица на настоящия месец за пръв път разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, се повиши, след като преди това три поредни седмици разликата намаляваше.

В периода 14-18 юни най-голяма разликата от 4.64 лева е отчетена при кравето сирене (от 4.85 лв./кг в Добрич до 9.49 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 3.88 лева (от 9.12 лв./кг в София до 13.00 лв./кг в Монтана; разлика от 3.77 лева има при каймата смес (от 4.20 лв./кг до 7.97 лв./кг в Силистра; при зрелия фасул разликата е 3.27 лева (от 1.93 лв./кг в Сливен до 4.80 лв./кг в София; разлика от 2.00 лева е отчетена при ориза (от 1.60 лв./кг в Сливен до 3.60 лв./кг в Силистра); при замразеното пиле разликата също е 2.00 лева (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас); разлика от 1.73 лева има при слънчогледовото олио (от 2.10 лв./литъра в София до 3.83 лв./литъра в Силистра); при брашното тип 500 разликата е 0.70 лева (от 0.70 лв./кг във Враца до 1.40 лв./кг в София); разлика от 0.45 лева е отчетена при захарта (от 1.20 лв./кг в Пловдив и София до 1.65 лв./кг в Бургас).

3e-news.net