Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница, може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г. заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа.

"Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от политически характер, която да може да спре този газопровод", заяви Баятович.

Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания "Газтранс" за изграждането на газопровода и е внесла всички документи в европейската енергийна общност, която има срок за отговор от 60 дни.

"До края на януари ще имаме отговор от тях. Не виждам причина да дадат негативно становище, а и ако е негативно, това не ни задължава", добави Баятович. Според него Европейската комисия не може да има нищо против, тъй като всичко е направено в съотвествие със сръбския закон за енергетиката, който отговаря на критериите на Третия енергиен пакет.

"Досега никой няма нищо против това, освен че американците оказват натиск", каза Баятович.

Той съобщи, че стойността на проекта е малко над 1,8 милиарда евро, за което са предвидени средства в бюджета на Сърбия за 2019 г.

Баятович подчерта, че цялото трасе на бъдещия газопровод е известно.