Поскъпването на храните на едро постави исторически рекорд. Цените на хранителните продукти по стоковите тържища се повишават непрекъснато почти пет месеца - от 18 октомври 2021 година или 18 поредни седмици. Толкова продължително време не е регистрирано в седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани на сайта на стоковият регулатор.

През отминалите пет работни дни (21-25 февруари) най-много са поскъпнали доматите и червения пипер от внос при зеленчуците, портокалите и ябълките при плодовете и яйцата, замразеното пиле и лещата при месните, млечните храни и варивата. Прави впечатление, обаче, че на годишна база, спрямо 25 февруари 2021 г. цените на доматите и краставиците - от внос и оранжерийните, са скочили с над един лев.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 25 февруари е 1.938 пункта, спрямо 1.927 пункта към 18 февруари или седмично поскъпване с 0.15%, но нарастването на цените се забавя, тъй като за предходната седмица (14-18 февруари) беше отчетено поскъпване с 3.24 на сто.

Преди това през втората седмица на февруари ДКСБТ регистрира нарастване на цените с 1.27%, а през първата седмица на настоящия месец храните на едро са поскъпнали с 2.55%. През последната седмица на януари, към 28 януари седмичното поскъпване е също с 2.55 на сто. Седмица по-рано, към 21 януари нарастването е с минималните 0.05%. През седмицата, която завърши на 14 януари, ИТЦ е на ниво от 1.830 пункта или седмично повишение с 0.44%. През първата седмица на годината, към 7 януари,индикаторът е на ниво от 1.827 пункта или повишение с 0.16%.

От началото на настоящата година храните на едро са поскъпнали с 8.94 на сто.

През последните два месеца на миналата година ДКСБТ отчете: повишение с 1.81% (20-23 декември),с 0.17% (13-17 декември), 1.39%(6-10 декември), с 1.53% (29 ноември-3 декември), с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48%(15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври), спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).

Преди това ДКСБТ отчиташе 11 поредни седмици от 16 юли до 15 октомври постоянно поскъпване на храните на едро или за 8 месеца и половина цените на храните по стоковите тържища са нараснали с 32.20% - от 1.466 пункта на 16 юли до 1.938 пункта на 25 февруари 2022 година.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 25 февруари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са нараснали с 26.42%, докато на годишна база, спрямо 25 февруари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 23.67% (от 1.567 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 2 са без промяна в цената и 11 са поевтинели.

И въпреки че поскъпването на цените на храните на едро се забавя през отминалите пет работни дни, ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове, продължава да се разтваря.

Най-голяма е разликата от 8.50 лева при кравето сирене (от 5.50 лв./кг в Добрич до 14.50 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 6.10 лева (от 10.00 лв./кг в Силистра до 16.10 лв./кг в Кърджали), 4.80 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 9.00 лв./кг в София), при зрелия фасул разликата е 2.60 лева (от 2.20 лв./кг в София до 4.80 лв. в Бургас), 2.47 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 5.92 лв./кг в Силистра), при слънчогледовото олио разликата е 1.80 лева (от 2.10 лв./литъра в София до 3.90 лв./литъра в Бургас), 1.65 лева е разликата при ориза (от 1.70 лв./кг в Хасково до 3.35 лв./кг в Кърджали), при брашното тип 500 разликата е 1.10 лева (от 0.85 лв./кг в Плевен до 1.95 лв./кг в Пловдив), 0.69 лева е разликата при захарта (от 1.45 лв./кг в Силистра до 2.14 лв./кг в Сливен), при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.26 лв./броя в София).

3e-news.net

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

От всичките 20 продукта, включени в бюлетина на ДКСБТ,на седмична база поскъпналите са 11, поевтинелите са 8 и без промяна в цената е един продукт, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.3% до плюс 9.5 на сто.

На седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+9.5% до 0.23 лв./броя), следвани от замразеното пиле (+2.9% до 4.63 лв./кг), замразеното пиле (+2.9% до 4.63 лв./кг), лещата (+2.5% до 3.30 лв./кг), захарта (+2.4% до 1.70 лв./кг), прясното мляко (+1.6% до 1.93 лв./литъра), кравето сирене (+1.4% до 8.65 лв./кг), ориза (+1.3% до 2.30 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.0% до 13.66 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.9% до 3.47 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.5% до 5.49 лв./кг.Без промяна в цената е брашното тип 500 (1.21 лв./кг).

Най-много е поевтиняло пакетчето масло 125 грама (-1.3% до 2.32 лв./броя), следвано от пилешките кренвирши (-0.7% до 4.09 лв./кг), трайния варено-пушен салам (-0.5% до 10.20 лв./кг) и зрелия фасул (-0.3% до 3.96 лв./кг).

На годишна база, спрямо 25 февруари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.13 лева от 5.62 лв./кг година по-рано). Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+3.47 лева от 10.19 лв./кг), следвани от трайния варено-пушен салам (+1.57 лева от 8.63 лв./кг), кравето сирене (+1.69 лева от 6.81 лв./кг), лещата (+0.89 лева от 2.41 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.83 лева от 2.64 лв./литъра), зрелия фасул (+0.44 лева от 3.52 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+0.43 лева от 1.89 лв./кг), захарта (+0.35 лева от 1.35 лв./кг), брашното тип 500 (+0.25 лева от 0.96 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.25 лева от 3.84 лв./кг), ориза (+0.06 лева от 2.24 лв./кг), яйцата (+0.04 лева от 0.19 лв./броя).

При зеленчуците

на седмична база почти всички са поскъпналите, като за тази група храни трендът е доста по-широк - от минус 8.4% до плюс 16.0 на сто. На седмична база най-много е поскъпнал червеният пипер от внос (+16.0% до 3.11 лв./кг), следван от морковите (+9.6% до 1.03 лв./кг), доматите от внос (+8.4% до 2.96 лв./кг), оранжерийните домати (+8.2% до 3.04 лв./кг) и краставиците от внос (+4.4% до 3.82 лв./кг). Без промяна в цената е зелето (1.12 лв./кг).

Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-8.4% до 0.76 лв./кг), следван от картофите (-4.6% до 0.83 лв./кг) и оранжерийните краставици (-1.2% до 4.85 лв./кг).

На годишна база всички са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+1.23 лева от 3.62 лв./кг преди година), следвани от краставиците от внос (+1.18 лева от 2.62 лв./кг), доматите от внос (+1.14 лева от 1.82 лв./кг), оранжерийните домати (+1.07 лева от 1.97 лв./кг), зелето (+0.37 лева от 0.75 лв./кг), морковите (+0.28 лева от 0.75 лв./кг), червения пипер от внос (+0.27 лева от 2.84 лв./кг), картофите (+0.20 лева от 0.63 лв./кг), зрелия кромид лук (+0.09 лв./кг).

При плодовете

които наблюдава ДКСБТ,също поскъпналите са повече от поевтинелите, а трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 1.1% до плюс 4.5 на сто. Най-много са нараснали цените на портокалите (+4.5% до 1.63 лв./кг), следвани от ябълките (+2.4% до 1.28 лв./кг), бананите (+1.3% до 2.37 лв./кг). Само лимоните са поевтинели (-1.1% до 1.82 лв./кг).

На годишна база всички плодове са поскъпнали с изключение на лимоните (-0.01 лева от 1.83 лв./кг преди година). Най-много са нараснали цените на мандарините (+0.32 лева от 1.81 лв./кг), следвани от бананите (+0.27 лева от 2.10 лв./кг), портокалите (+0.22 лева от 1.41 лв./кг), ябълките (+0.11 лева от 1.17 лв./кг).

Вижте още подробности за цените на едро по стоковите тържищата на 3е-news:

https://3e-news.net/bg/a/view/30896/poskypvaneto-na-hranite-se-zabavja-cenite-im-se-povishavat-neprekysnato-18-ta-poredna-sedmica