Трезор, изграден на арктически остров, за да запази семената на различни културите по света от войни, болести и други катастрофи, получи нови депозити вчера, включително за първи път от Ирак и Уругвай, съобщиха от Министерството на земеделието и храните на Норвегия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Глобалното хранилище за семена, разположено във вечно замръзналите пещери на остров Свалбард, познат у нас и като Шпицберген, по средата между континентална Европа и Северния полюс, се отваря само три пъти годишно, за да се ограничи излагането на семената в него на външни влияния.

Открит през 2008 г., трезорът действа като последна инстанция за национални и регионални генни банки и изигра съществена роля между 2015 г. и 2019 г. при възстановяването на колекциите от семена, повредени по време на войната в Сирия.

Повече от 45 000 проби от семена от 13 генни банки от Азия, Австралия, Европа и Латинска Америка бяха добавени вчера, като общият брой на депозитите достигна над 1,2 милиона за първи път, се казва в изявление на норвежкото министерство.

Първият депозит на Ирак се състои от 418 семена от диви и култивирани видове, включително пшеница и ориз, докато първоначалната доставка на Уругвай идва под формата на 1892 семена от пшеница и ечемик.

"Участието на страни в мисията на "Сийд волт" (Seed Vault) е жизненоважно за подписване на застраховката живот, която представлява генетичното разнообразие", коментира Щефан Шмиц, изпълнителен директор на "Кроп тръст" (Crop Trust), който управлява съоръжението заедно с Норвегия.

Южна Корея и Мексико също бяха сред нациите, направили депозити в сряда.

Светът е култивирал над 6000 различни растения, но експертите на ООН казват, че сега получаваме около 40 процента от калориите си от три основни култури - царевица, пшеница и ориз, което прави хранителните доставки уязвими, ако изменението на климата причини спад на реколтата.