Цените на едно в Германия през ноември са нараснали с най-бързия си темп от десетилетия, като е отчетено увеличение и при селскостопанските продукти, сочат последните данни, публикувани днес и цитирани от ДПА и БТА.

Ръстът е най-висок от 1962 година и е причинен от високите цени на суровините и междинните стоки, според данните на Дестатис /Destatis/.

Цените на едро са се увеличили с 16,6 процента на годишна основа през ноември след растеж от 15,2 процента през октомври. Това е бил най-бързият скок на инфлацията от 1962 година. На месечна основа растежът на цените на едро е намалял до 1,3 процента спрямо 1,6 процента през октомври.

Според данните на Дестатис през ноември рязко са се повишили цените на суровини и междинни продукти. Цените на едро на петролните продукти са регистрирали годишно увеличение от 62,4 процента.

Селскостопанските продукти също са поскъпнали спрямо предходната година. През октомври цените им са били с 16,3 процента по-високи от същия месец на миналата година, което е увеличение от 2,8 процента спрямо септември.

Според данните високата годишна инфлация се дължи в най-голяма степен на резкия скок в цените на растителните продукти, докато повишението при стоките с животински произход е по-умерено.

Зърнените храни са били с 36,9 процента по-скъпи през октомври спрямо предходната година, а картофите са поскъпнали с 43,5 процента заради по-слабата реколта. Цените на рапицата са скочили с 62 процента.