Държавната компания LNG Croatia, разреши изграждането на плаващ терминал за втечнен природен газ на остров Крък. Окончателното инвестиционно решение за изграждането на проекта бе прието въз основа на резултатите от задължителната процедура за открит сезон, се казва в изявление на LNG Croatia, цитирано от 3e-news.net.

Откритият сезон определи бъдещите приходи на проекта, прогнозата за капиталовите разходи във връзка с провежданите процедури за възлагане на поръчки за плаващи FSRU и работата по EPC /инженеринг, снабдяване и строителство е специфична форма на договаряне, използвана в някои индустрии, където изпълнителят на EPC е отговорен за всички дейности от проектиране, доставка, изграждане, въвеждане в експлоатация и предаване на проекта на крайния потребител или собственик/ и прогнозите за необходимите инвестиции от акционерите на LNG Croatia.

Процедурата за възлагане на плаващи, складови и регазификационни инсталации беше извършена през ноември 2018 г.

Корабоплаващият гигант LNG Golar бе избран за проекта и ще преобразува своя танкер Golar Viking LNG в плаващо FSRU за 159.6 млн. Евро ($182.2 млн.).

Корабът, построен през 2005 г., след преобразуването има планова доставка до мястото на терминала между 30 септември и 20 октомври 2020 г.

През януари 2019 г. бе осъществена процедурата за възлагане на инженеринг, доставка и изграждане на кей с помощни съоръжения и свързващ газопровод за приемане на LNG от терминала, в резултат на което Кнсорциумът, състоящ се от Pomgrad, GP Krk и STSI, предостави за работа € 58,4 милиона.

Работата по договора трябва да започне до края на март /началото на април тази година.

LNG Croatia добави, че е приключил задължителния процес за резервиране на капацитета на LNG терминала, което доведе до резервиране капацитета на терминала в размер на 0,52 bcma.

След всички процедури за възлагане на обществени поръчки, общите капиталови разходи по проекта са намалени до €233,6 млн., в сравнение с първоначално планираните €383 млн., съобщи LNG Croatia.

Проектът е подкрепен със €101,4 млн. от Европейския съюз, както и със €100 млн. от хърватското правителство.

Останалата част от необходимите капиталови разходи в размер на €32,2 млн. ще бъдат осигурени от акционерите на LNG Croatia чрез увеличаване на собствения капитал, съобщиха от компанията.