Нов рекорд на постоянно поскъпване на храните по стоковите тържища. Цените на едро нарастват непрекъснато 17-та поредна седмица (14-18 февруари) или повече от четири месеца, показва справка в бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани на интернет страницата на стоковия регулатор.

За една седмица най-много са се повишили цените на краставиците и доматите от внос и оранжерийните при зеленчуците, на мандарините и портокалите при плодовете и на захарта и зрелия фасул при другите храни.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 18 февруари е 1.927 пункта, спрямо 1.910 пункта към 11 февруари или седмично поскъпване с 3.24 на сто, а нарастването на цените се ускорява, тъй като за предходната седмица беше отчетено поскъпване с 1.27%.

Преди това през първата седмица на февруари ДКСБТ регистрира повишение на цените с 2.55%, а през последната на януари, към 28 януари, седмичното поскъпване беше също с 2.55 на сто. Седмица по-рано, към 21 януари нарастването е с минималните 0.05%. През седмицата, която завърши на 14 януари, ИТЦ е на ниво от 1.830 пункта или седмично повишение с 0.44%. През първата седмица на годината, към 7 януари, индикаторът е на ниво от 1.827 пункта или поскъпване с 0.16%.

От началото на настоящата година храните на едро са поскъпнали с 8.32 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 18 февруари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са нараснали с 25.70%, докато на годишна база, спрямо 18 февруари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 23.84% (от 1.556 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 4 са без промяна в цената и 9 са поевтинели.

Прави впечатление, че заедно с ускореното поскъпване на храните по стоковите тържища през отминалата седмица се разтваря и ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 8.60 лева при кравето сирене (от 5.40 лв./кг в Добрич и Сливен до 14.00 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.88 лева (от 10.12 лв./кг във Варна и Русе до 15.00 лв./кг в Благоевград), 3.40 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.80 лв./кг в Пловдив), при зрелия фасул разликата е 2.60 лева (от 2.20 лв./кг в София до 4.80 лв./кг в Бургас и Ямбол), 2.55 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра), при слънчогледовото олио разликата е 1.13 лева (от 3.00 лв./литъра в Хасково до 4.13 лв./литъра в Силистра), 1.10 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.85 лв./кг в Бургас до 1.95 лв./кг в Пловдив), при ориза разликата е 1.00 лева (от 1.65 лв./кг в Бургас до 2.65 лв./кг в Силистра), 0.80 лева е разликата при захарта (от 1.30 лв./кг в Силистра до 2.10 лв./кг в Ямбол), при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.26 лв./броя в София).

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 13, поевтинелите са 4 и без промяна в цената са три продукта, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.6% до плюс 3.1 на сто.

На седмична база най-много е поскъпнала захарта (+3.1% до 1.68 лв./кг), следвана от зрелия фасул (+2.3% до 4.00 лв./кг), прясното мляко (+1.0% до 1.93 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+0.9% до 2.34 лв./броя), замразеното пиле (+0.7% до 4.51 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.6% до 3.45 лв./литъра), кравето сирене (+0.6% до 8.54 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.4% до 13.53 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.4% до 5.52 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.4% до 10.25 лв./кг).

Поевтинели са брашното тип 500 (-1.6% до 1.21 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.7% до 4.16 лв./кг) и лещата (-0.6% до 3.18 лв./кг).

На годишна база, спрямо 18 февруари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.06 лева от 5.58 лв./кг).

Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+2.53 лева от 11.00 лв./кг), следван от трайния варено-пушун салам (+1.65 лева от 8.60 лв./кг), кравето сирене (+1.66 лева от 6.88 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.83 лева от 2.62 лв./литъра), лещата (+0.80 лева от 2.38 лв./кг), замразеното пиле (+0.56 лева от 3.95 лв./кг), зрелия фасул (+0.42 лева от 3.58 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+0.41 лева от 1.93 лв./броя), захарта (+0.33 лева от 1.35 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.31 лева от 3.85 лв./кг), прясното мляко (+0.27 лева от 1.66 лв./кг), брашното тип 500 (+0.22 лева от 0.91 лв./кг), ориза (+0.08 лева от 2.20 лв./кг) и яйцата (+0.04 лева от 0.18 лв./броя).

При зеленчуците

на седмична база почти всички са поскъпналите, като за тази група храни трендът е по-широк - от минус 4.1% до плюс 8.7 на сто. Най-много са поскъпнали краставиците от внос (+8.7% до 3.75 лв./кг), следвани от червения пипер от внос (+7.7% до 2.65 лв./кг), оранжерийните домати (+5.9% до 2.85 лв./кг), доматите от внос (+4.9% до 2.77 лв./кг) и картофите (+2.4% до 0.87 лв./кг).

Без промяна в цената е зелето (1.13 лв./кг), а са поевтинели морковите (-4.1% до 0.93 лв./кг) и зрелия кромид лук (-2.4% до 0.82 лв./кг).

На годишна база, спрямо 18 февруари 2021 година, също поскъпналите са повече, единствено червеният пипер от внос е поевтинял (-0.13 лева от 2.78 лв./кг). Най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+1.49 лева от 3.50 лв./кг), следвани от краставиците от внос (+1.09 лева от 2.66 лв./кг), доматите от внос (+0.97 лева от 1.80 лв./кг), оранжерийните домати (+0.94 лева от 1.80 лв./кг), зелето (+0.42 лева от 0.71 лв./кг), картофите (+0.26 лева от 0.61 лв./кг), морковите (+0.21 лева от 0.72 лв./кг) и зрелия кромид лук (+0.10 лева от 0.72 лв./кг).

При плодовете

наблюдаваните от ДКСБТ, обаче, поевтинелите са повече от поскъпналите, а трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 3.9% до плюс 2.5 на сто. Най-много са нараснали цените на мандарините (+2.5% до 2.07 лв./кг), следвани от лимоните (+0.5%). Най-много са поевтинели ябълките (-3.9% до 1.24 лв./кг), следвани от портокалите (-1.9% до 1.56 лв./кг) и бананите (-1.7% до 2.34 лв./кг).

На годишна база, спрямо 18 февруари 2021 годна, всички плодове са поскъпнали. Най-много са поскъпнали мандарините (+0.32 лева от 1.75 лв./кг), следвани от бананите (+0.26 лева от 2.08 лв./кг), лимоните (+0.14 лева от 1.71 лв./кг), портокалите (+0.14 лева от 1.42 лв./кг) и ябълките (+0.02 лева от 1.22 лв./кг).

3e-news.net