Един от най-големите производители на обувки във Виетнам, който произвежда основно за "Найки" (Nike) и "Адидас" (Adidas), ще съкрати 6000 работници заради спада на поръчките, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Около 3000 служители на виетнамската компания "Поъен" (Pouyuen), собственост на тайванеца Пу Че, ще загубят работа в края на февруари, а договорите на 3000 други работници няма да бъдат подновени. Това се посочва в документ на трудовата служба в град Хошимин, с копие от което се е сдобила АФП.

Властите са отчели много слаби поръчки през 2023 година.

Виетнам, който е един от най-големите износители в света на текстил, обувки и мебели, се сблъсква с кризата на разходите за живот, засегнала западните им клиенти, които потребяват по-малко, отколкото преди.

"Поъен" е най-големият работодател в Хошимин, икономическата столица в южната част на страната с около 50 000 служители.

Засегнатите служители ще бъдат уведомени на 25 февруари, а синдикатът, който ги представлява, вече е бил информиран, се уточнява в документа.

Работниците ще продължат да вземат заплати, докато не получат обезщетения за безработица, според властите.

Тези съкращения се обявяват, след като в края на миналата година компанията изпрати 20 000 служители в принудителен отпуск на ротационен принцип заради малкото работа.

Над 630 000 служители са загубили работа или са били на съкратено работно време през 2022 година, според виетнамското трудово министерство.

През последното тримесечие на 2022 година поръчките от САЩ са се понижили с 30 на сто и с 40 на сто за Европа спрямо същия период на предходната година, по данни на Виетнамската конфедерация на труда.