Парфюмерията на Себастиан Легац е в центъра на Ораниенбург, провинция Бранденбург. Витрините на магазина са украсени с любов, а старите дървени рафтове са пълни догоре с благоуханни флакони. От 90 години насам на това място се продават парфюми и Легац иска това да си остане така и в бъдеще.

През втората година от пандемията обаче и неговият магазин става жертва на общата тенденция - много клиенти купуват предимно в интернет. За да подкрепи местните търговци, град Ораниенбург въведе т.нар. "талер" - медна монета, един вид местна валута.

За да оцелее местният бизнес

Идеята е на Щефан Визян, който я предлага още далеч преди началото на пандемията като метод за стимулиране на местната търговия. През 2021-а се стига до реализацията на проекта - вече в условията на пандемия. До средата на ноември клиентите имаха възможност да пазаруват в 35 магазина, участници в инициативата.

"Клиентите трябва да събират касовите си бележки. И когато сумите на покупките в тях надминат 100 евро, получават от мен два "талера" по 10 евро подарък. С тях могат отново да пазаруват във включените в инициативата магазини", пояснява Визян.

360 от наличните 1000 талера вече са в обращение. Градът е инвестирал 20 000 евро в тази програма, като половината от парите са за реклама и за производството на самите талери.

Пандемията и локдаунът само ожесточиха проблема, който отдавна мъчи търговците на дребно, казва Александър Лезике, кметът на Ораниенбург. "Колкото повече стоки се поръчват онлайн, толкова по-силно закъсва местната търговия. Рискът градовете просто да опустеят е голям - клиентите са забравили какво е да пазаруват в центъра", споделя Лезике.

Предизвестена ли е смъртта на малките магазинчета?

Междувременно Съюзът на търговците в Германия отчита леко увеличение в оборота на дребно. Прогнозираният ръст за тази година е 1,5 процента - нищожен в сравнение с регистрирания плюс от 26,6 на сто при търговията в интернет само през първото полугодие.

Разликите се открояват още повече по време на предпразничното пазаруване. В последните дни оборотът на търговията онлайн, както сочат данните на Института за икономически изследвания ifo, е нараснал с 250 процента спрямо нивото отпреди пандемията. Според експерта Оливер Фалк, се вижда, че "кризата ускорява смъртта на търговските обекти в централните градски части".

Регионални валути като "талерите" в Ораниенбург се опитват да забавят този процес. Сходни инициативи има в Дрезден, Химгау, Бремен. В Бремен инициативата съществува от 2001-а година, като междувременно с местната валута там може да се плаща и безкасово. Само че всички тези концепции не са в състояние да компенсират загубите, предизвикани от изместването на търговията онлайн.

Материалът е публикуван в DW