Дефицитът на външната търговия на Германия с Китай се увеличава, според проучване на германска правителствена агенция, публикувано днес, предаде ДПА. От една страна, Китай губи значение като дестинация за германския износ, а от друга страна вносът от втората по големина икономика в света се увеличава бързо, съобщи Германската агенция за търговия и инвестиции (GTAI).

"Това увеличава зависимостта от Китай и търговският дефицит се насочва към негативен рекорд", се казва още в съобщението, за което информира и БТА.

Според проучването, Китай ще остане най-важният общ търговски партньор на Германия за седма поредна година през 2022 г. Сред най-важните клиенти за германските стоки Китай се спусна от второ на четвърто място, според оценката, която цитира данни на Федералната статистическа служба "Дестатис" до ноември.

Тазгодишните прогнози за търговията с Китай тази година са разнопосочни, се казва в доклада. Отклонението от стратегията на Пекин за "нулев ковид" е добър знак за износа. Настроенията сред германските компании в Китай обаче остават негативни.

Германският износ на други страни и региони се развива по-добре. Според проучването Съединените щати, експортен пазар номер едно на Германия, продължават да придобиват все по-голямо значение, както и Полша и Австрия.

GTAI е външнотърговска агенция на германското правителство, която подкрепя германски компании в чужбина, както и чуждестранни компании, установяващи се в Германия.