Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас съобщи за интерес от възстановяване на проекта "Бургас-Александруполис". 

България и Гърция обсъждат възможностите за възстановяване на проекта "Бургас - Александруполис", но без трансфер на руски нефт, заяви министър Скрекас, цитиран от кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева.

Преминаването на танкерите през Средиземноморието е прекалено скъпо и бавно, докато през Александруполис е възможно да се снабдява България с горива директно.

Специалистите поясняват, че общата дължина на нефтопровода е 280 километра, от които 145 километра на българска територия.

Има реална възможност да се възстанови проекта, което ще даде достъп за повече енергийни доставки към България, отбелязват специалистите.

Министър Скрекас съобщи, че е необходимо преди всичко мнението на експерти, като за това ще има две работни групи, които да оценят възможностите от реализиране на проекта "Бургас-Александруполис".

"Трябва да мислим за възобновяване на "Бургас-Александруполис", но сменяйки посоката - Александруполис-Бургас. Геополитическите промени налагат да реализираме този петролопровод и да обърнем посоката. Гръцката страна активно се ангажира с ентусиазъм с този проект." Това каза преди два дни президентът Румен Радев в изказването си на конференцията "Черно море: по-Близкият изток". Той добави, че служебните министри вече предприемат стъпки в тази посока.