Служебният премиер Гълъб Донев подписва днес заповедта, с която се официализира и възлага на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година, обяви министър-председателят в началото на заседанието на Министерския съвет. 

"Поскъпването на хранителните стоки е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от българите. В резултат от усилията на правителството в последните седмици излизат ,,на светло'' някои нелоялни търговски практики, свързани с ценообразуването. Някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслуги за падането на цените, или използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката'', коментира премиерът Донев според когото "темата за цената на храната се е превърнала в "особено вкусна" за всички.

Премиерът подчерта, че държавата няма да води война, а ще разчита на партньорството с търговските вериги.

"Ще търсим разговор, който започнахме още миналата есен. Забелязвам намаление на някои цени, обозначени като "трайна промоция", което разчитам като знак за преосмисляне на метода за образуване на цените в търговските вериги, добави Гълъб Донев.