Фючърсите на основните американски борсови индекси и акции показаха смесени настроения в първите часове на днешния ден, след като през предходната сесия се наблюдаваше облекчено рали. В 08:02 ч. българско време фючърсите върху S&P 500 леко се понижиха с 0,21%, а фючърсите върху Nasdaq 100 загубиха 0,43%. В същото време фючърсите на Dow Jones Industrial Average се понижиха с едва 3 пункта, или 0,01%.

Забележително е, че в понеделник S&P 500 се повиши с 1,2%, излизайки от територията на корекцията, отбелязвайки най-добрия си ден от края на август. Nasdaq Composite също се повиши с 1,2%, докато Dow отбеляза скок от около 1,6%, което е най-силният му резултат от началото на юни.

Сезон на приходите и представяне през октомври

Въпреки положителното представяне в понеделник, основните индекси ще завършат октомври със загуби. Dow и S&P 500 отбелязват спадове от съответно 1,7% и 2,8%, навлизайки в третия си пореден отрицателен месец - тенденция, невиждана от март 2020 г. насам.

По подобен начин технологично ориентираният Nasdaq отбеляза спад от над 3% през този месец, като също се приближава към третото си поредно отрицателно приключване. В разгара на тези пазарни движения, инвеститорите очакват доклада за заплатите през октомври, който се очаква в петък, в търсене на признаци за потенциално забавяне на пазара на труда.

Решение на Фед и перспективи за лихвените проценти

Инвеститорите продължават да следят предстоящото решение на Федералния резерв за лихвените проценти тази сряда. Текущите данни от инструмента CME FedWatch Tool показват 98% вероятност централната банка да запази лихвените проценти на сегашните им равнища. Някои спекулират, че това може да се превърне в бича пазарна нагласа, особено след като председателят на Фед Пауъл намекна, че повишаването на доходността на съкровищните облигации може да означава спиране на затягането. Решението на Фед ще окаже и силно влияние върху форекс пазара.

Акценти в приходите: Caterpillar, Pfizer

Вниманието се насочва към предстоящите отчети за приходите, като особен интерес за трейдърите представляват резултатите на Caterpillar, Pfizer, Caesars Entertainment и производителя на чипове Advanced Micro Devices.

Caterpillar, въпреки че постоянно подобрява тримесечните си печалби, в миналото е разочаровала инвеститорите след отчетите. Въпреки това анализаторите остават оптимистично настроени и очакват още един силен отчет.

От друга страна, Pfizer наскоро понижи прогнозата си за 2023 г. поради намаленото ниво на ваксинация и слабия отговор на хапчето Paxlovid COVID. Въпреки това компанията поддържа безупречен рекорд в надхвърлянето на прогнозите за печалбата на акция и приходите през последните две години.

Краткосрочна прогноза: Неутрална

Като се има предвид настоящата динамика на пазара, отчетите за приходите и очакваните съобщения от Федералния резерв, краткосрочните перспективи за американския фондов пазар изглеждат смесени. Въпреки това, с оглед на предстоящите ключови отчети, особено от гиганти като Apple, разказът може бързо да се промени в бичи или мечи.

Технически анализ S&P 500

S&P 500 (SPX) затвори на ниво 4166,83, над предишното си затваряне от 4117,36, което показва възходящ тренд за деня.

Въпреки това положително движение, той остава позициониран под 50-дневната и 200-дневната пълзящи средни, съответно на 4357,48 и 4241,16, което подсказва за цялостен мечи импулс.

Индексът се намира над второстепенното ниво на подкрепа от 4050,56, но все още е под второстепенната съпротива от 4197,68. Тъй като основното ниво на съпротива е фиксирано на 4261,72, SPX разполага със значително пространство за поскъпване, преди да срещне значителна съпротива.

Като се има предвид положението му спрямо ключовите пълзящи средни и нивата на подкрепа/съпротива, преобладаващите пазарни настроения за SPX изглеждат мечи. Още фундаментални и технически анализи може да намерите в моя трейдинг блог ForexWithTsanev.com