Глобалните петролни и газови пазари ще се възстановяват през цялата 2021-а, но търсенето на черно злато едва ли ще се възстанови напълно, ако не настъпи бърз напредък с ваксинирането на населението. Това се посочва в обзора на международната рейтингова агенция Фич (Fitch), предаде БТА.

Глобалният пазар на петрол и газ ще поеме по пътя на възстановяването през 2021 година, но подобренията ще бъдат умерени и неопределени, прогнозира директорът на групата по природните ресурси и суровините на Фич Дмитрий Маринченко, цитиран от ТАСС.

Според експертите на рейтинговата агенция действията на ОПЕК+ ще бъдат насочени към ликвидирането на дисбалансите в търсенето и предлагането на петролния пазар, за да може да се намалят резките колебания в края на 2021 година. При все това ограниченията на добива в рамките на ОПЕК+, според анализаторите на Фич, ще бъдат от по-локални и от не толкова твърдо естество в сравнение с действията в началото на 2020 година.

За природния газ Фич очаква повишение през 2021 година на средногодишната цена в глобален мащаб заради нарастване на търсенето, но посочва, че световният пазар на втечнен природен газ може да продължи да страда от свръхмощностите.