За пръв път от 150 години фермерите от района на град Перпинян в Югоизточна Франция организират процесия, за да отправят молитва за дъжд за земеделските им култури, предаде ДПА.

Свещеникът Кристоф Льофевър от катедралата "Св. Йоан Кръстител" заяви, че процесията ще се състои в събота, като ще започне от катедралата и ще стигне до бреговете на река Тет. Tя ще включва мощи на св. Годерик, покровител на земеделците в каталунските територии.

След като изминаха много зимни дни без дъждове в големи части от страната, сега има необичайна суша за това време от годината. Освен че няма валежи, подпочвените води също са изчерпани.

Службата за геоложко-минерални изследвания заяви, че нивата на подземни води са ниски, клонящи към много ниски в 80 процента от региона. Валежите през миналата есен не са били достатъчни, за да компенсират липсата на подпочвени води след горещото и сухо лято.

Ситуацията би се променила, ако завали през идните седмици, преди да настъпи сезонът за засаждане на земеделски култури.

Религиозният ритуал е завръщане към визиготска (вестготска) традиция, датираща от Средновековието.

Изданието "Ендепандан" съобщи, че идеята е на винопроизводител, който помолил свещеникът Льофевър да се присъедини към призоваването на светеца покровител на фермерите. След като молитвите в катедралата не са донесли особено количество дъждове, е взето решението за организиране на шествие.

Франция преживява най-сухата зима от 64 години насам. В началото на месеца министърът на околната среда Кристоф Бешу заяви, че стоте префекта на департаменти в страната не трябва да се колебаят да приемат бързи мерки за ограничаване на използването на вода на местно ниво предвид тревожно ниските нива на подпочвените води.