Очаква се производството на свинско месо в Китай да се увеличи отново след 2020 година, за да посрещне дългосрочното търсене, докато страната се възстановява от африканската чума по свинете. Това съобщиха днес в годишния доклад за перспективите в земеделието за 2019-2028 година Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Ройтерс. Очаква се чумата да се отрази на доставките на местно ниво и да доведе до увеличаване на вноса.

Все пак има въпросителни около средносрочния период на африканската чума по свинете, която е по-трудна за преодоляване, отколкото разпространението на памучните червеи, които унищожиха реколтата в Китай и други азиатски страни, отбелязват в доклада двете организации.

Китай, който е най-големият производител на свинско месо в света, се бори с африканската чума по свинете, която се разпространи в голяма част от страната миналата година. Няма лекарство или ваксина за болестта, която често е смъртоносна за свинете, въпреки че не е опасна за хората.

Прогнозираше се, че китайското производство на свинско месо да се понижи с 5 процента през тази година, а вносът да нарасне с почти 2 милиона тона спрямо средно количество от 1,6 милиона тона годишно за периода 2016-2018 година, се припомня в годишния доклад на ФАО и ОИСР.

Китайските мита за американските доставки на свинско месо като част от търговския конфликт между Пекин и Вашингтон могат да облагодетелстват вноса от Бразилия, Канада и ЕС, според авторите на доклада.

Очаква се, както производството, така и консумацията на свинско месо в Китай да възстановят равнището си от 2018 година през 2020 година, се отбелязва в доклада на ФАО и ОИСР.