Германия, Франция и Италия искат да си сътрудничат по-сериозно в сферата на изкуствения интелект (ИИ), за да може Европа да се конкурира по-добре със САЩ и Китай, предаде ДПА след срещата на министрите на икономиката на трите страни.

Роберт Хабек, Брюно льо Мер и Адолфо Урсо предупредиха, че ЕС не бива да бърза да налага твърде ограничителна регулация в сектора. Хабек изтъкна, че "стратегическата координация" е от жизненоважно значение за успех в конкуренцията на международно равнище.

Германия, Франция и Италия редовно провеждат тристранни срещи на ниво министри на икономиката. Предишната им среща беше в Берлин през юни по темата за критичните суровини, а следващата ще се проведе в Париж в началото на 2024 г. с фокус върху зелените технологии.

На днешната среща тримата министри изтъкнаха, че Европа трябва да отстоява собствена позиция по отношение на ИИ. "Ние не трябва да се крием. Ние разполагаме с компании, които са по-добри от американските гиганти в много сектори", заяви Хабек.

Германският министър се обяви за по-бързи решения на европейско равнище. "Ако трябва да чакаме три и половина години, след това няма да имаме никакви шансове. Ще трябва да регулираме пазар, който вече не съществува", посочи Хабек.

Брюно льо Мер изтъкна, че "преди да мислим за регулация, трябва да помислим за иновациите и финансирането". По думите му "иновациите определят регулациите", а това ще определи мястото на Европа през 21 век.