Доставките на руски газ през Украйна тази зима няма да бъдат затруднени. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, след като разговаря днес в Брюксел с представители на Русия и на Украйна.

В срещата участваха украинският външен министър Павло Климкин, директорът на Нафтогаз Андрий Кобальов, както и руският министър на енергетиката Александър Новак и заместник-председателят на Газпром Александър Медведев.

Шефчович добави, че до май, когато ще бъде следващата подобна среща, ще бъде ясен резултатът от изборите в Украйна и това ще има отражение върху продължаващите преговори по подписването между Киев и Москва на нов договор за пренос на газ. Действащият договор изтича в края на годината и за подписването на нов остава все по-малко време, отбеляза еврокомисарят.

По неговите думи се очаква сключването на нов дългосрочен договор, като обичайно действието му би следвало да бъде поне 10 години. Шефчович изрази очакването бъдещият договор на Газпром с Украйна да бъде сходен с договореностите на руското дружество с държавите от Западна Европа. Така доставките през Украйна ще бъдат сигурни, поясни той.

Дългосрочният договор е еднакво важен за Русия и за ЕС. Всеки знае, че не трябва да се допуска нова криза на доставките, както през 2009 г., заяви еврокомисарят. Руската страна е готова да сътрудничи, за да няма затруднения на доставките, добави той.

Шефчович изрази задоволство, че Украйна се е насочила към пълно прилагане на европейското енергийно законодателство. По неговите думи украинската газопреносна мрежа има нужда от подобрения, които може да бъдат постигнати с участието на частни инвеститори.

В отговор на въпрос, свързан с разширението на газопровода Северен поток, Шефчович отново изрази становището на ЕК, че проектът трябва да отговаря изцяло на законодателството на ЕС. По неговите думи опасенията на ЕК, че разширяването на газопровода не отговаря на целите за енергийния съюз и разнообразяването на енергийните източници, се запазват.