Евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков са внесли пилотен проект за нова европейска програма за преодоляване на проблема с двойния стандарт при горивата в Европейския съюз. Програмата е на стойност 3 млн. евро. Това обявиха на брифинг в Народното събрание двамата евродепутати. Те обясниха, че проектът е логично продължение на работата им по преодоляване на двойните стандарти при храните.

Двамата са получили десетки сигнали от граждани за разлика в качеството на дизеловото гориво в България и в другите страни от ЕС. Те показаха два буркана с дизелово гориво - едното, купено в Гърция, а другото в България. Виждате, че видимо има разлика, този от България е с мътна течност, посочи Радев. По думите му лошото качество на горивото води до проблеми с автомобилите.

Емил Радев заяви, че проектът на програма, който предлагат, ще позволи да се прегледа цялото законодателство, да се правят проверки на качеството на горивата от танкер до бензинова колонка. И от тук нататък да се вземат нужните мерки, за да имаме единен стандарт на горивата в ЕС и ЕК да може да предприеме нужните мерки този стандарт да се спазва от държавите-членки, заяви той.

Инициативата има за цел да засили проверките и най-вече да елиминира дупките в отделните законодателства и координация между 28 национални органа за контрол, посочи Андрей Новаков. Искаме ежедневни проверки от танкера до бензиновите колонки и информацията да бъде публикувана така, че всеки един човек да може дори през телефона да влезе и да види на дадена верига бензиностанция какво е качеството на горивото например в Белгия и в България по няколко лесно разбираеми за потребителите критерии, каза той. Да се знае какъв е примеса на водата, на твърди частици например, посочи Новаков.