Брюксел призова днес за създаването на истински единен телекомуникационен пазар, който ще позволи възникването на паневропейски оператори и ще улесни колосалните инвестиции, необходими за развитието на високоскоростните мрежи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ЕК покани също страните от ЕС да засилят координацията си, за да гарантират сигурността на подводните кабели, стратегическа инфраструктура, която е под потенциална заплаха в контекста на войната в Украйна и напрежението с Русия.

Законодателството, което понастоящем регулира телекомуникационните оператори в ЕС, "работи добре вече 20 години, но е от ерата на медните телекомуникационни мрежи", подчерта на пресконференция еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Изпълнителният орган на ЕС публикува в сряда бяла книга, очертаваща основните насоки и започна дебати с всички заинтерсовани страни до края на юни, за да подготви бъдеща реформа в регулаторната рамка на ЕС.

Една от афишираните цели е да се улесни финансирането с около 200 милиарда евро, които трябва да бъдат инвестирани до 2030 година в строителството на високоскоростни мрежи.

"Понастоящем регулаторната рамка е твърде фрагментирана с 27 различни национални законодателства и трябва да създадем един истински европейски цифров пазар, за да улесним появата на паневропейски оператори", добави Бретон.

Тази нова рамка трябва да създаде справедливи конкурентни условия между подлежащите на значително регулиране телекомуникационни оператори и компаниите за облачни услуги, които предлагат дистанционно складиране на данни.

"Понастоящем тези компании не са подложени на същите ограничения", изрази съжалението си Бретон.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер също призова за появата на по-големи европейски гиганти.

Брюксел даде зелена светлина във вторник за сливането на испанските дейности на операторите "Оранж" (Orange) и "МасМобил" (MasMovil), но ги принуди да подсилят конкурента "Диджи" (Digi), за да избегнат, каквато и да е злоупотреба с господстващо положение, припомня АФП.