Европейският съюз ще получи нови законодателни правомощия за контрол над големите американски технологични компании съгласно законопроект, който ще бъде изготвен до края на годината. Това съобщава днес в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, предаде БТА.

По думите на Бретон тези мерки ще включват възможност компаниите да бъдат заставяни да продават някои свои европейски активи, ако пазарната им доминация застрашава интереса на клиентите или по-малките конкуренти.

Брюксел освен това обсъжда възможността да бъде създадена рейтингова система, която да позволи на обществеността и заинтересованите страни да оценяват дейността на компаниите в области като спазване на данъчните изисквания и ефективно отстраняване на незаконно съдържание.

Европейските регулатори ще съставят черен списък на дейностите, на които технологичните компании ще трябва да сложат край. Предлага се прогресивна скала за глоби за неспазването на разпоредбите. Сред нарушенията, за които технологичните гиганти ще бъдат санкционирани, е например принуждаването на клиентите да използват изключително една платформа и забраната да преминават към други, уточнява еврокомисарят.