Хибридните модели, заедно с електромобилите, вече изпреварват по продажби конвенционалните автомобили с бензинови двигатели. Това показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) за третото тримесечие на т.г.

Автомобилният пазар между 1 юли и 30 септември продължава да бъде доминиран от бензиновите коли, чийто дял за този период възлиза на 39.5%. Ако обаче бъдат събрани заедно дяловете на меките хибриди, плъгин (plug-in) хибридите и електромобилите, техният общ дял става 39.6%, което означава, че се продават повече.

Между самите тях също се вижда началото на интересна тенденция. Пазарният дял на чистите електромобили вече изпреварва този на плъгин хибридите. Продажбите на първите вече заемат 9.8 на сто от пазара, докато на вторите - 9.1%.

Все пак доминираща позиция на пазара на по-екологичните коли в ЕС продължават да заемат меките хибриди, чийто дял за третото тримесечие на т.г. е 20.7% от всички продажби на леки автомобили.

Тук идва и поредната изненада. Чрез този си показател меките хибриди вече заемат второто място по популярност сред купувачите и по този начин изместват от там дизеловите коли, които вече са трети - нещо, което никога досега не се е случвало. А така автомобилите с двигатели, използващи нафта, вече имат пазарен дял от 17.6%, който изглежда доста малък на фона на данните отпреди 10-15 години, когато дизелите се продаваха повече дори и от бензиновите.

3e-news.net