На Българската независима електроенергийна борса, например, преди година постигнатата цена на този ден е 36.80 евро за MWh, преди месец - 40.47 евро за MWh, а с ден за доставка 9 ноември 2020 г. вече е 44.77 евро за MWh

Тенденцията за постоянно нарастване на цените между 7 и 15 евро за MWh от началото на 2020 година спрямо съответния период на предходната 2019 година се запазва и през ноември. И няма основание да се смята, че положителната динамика може да се промени до края на тази година, сочи статистиката на energylive.cloud.

На Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ), например, преди година постигнатата стойност на този ден е съставлявала 36.80 евро за MWh, преди месец - 40.47 евро за MWh, а с ден за доставка 9 ноември 2020 г. е 44.77 евро за MWh.


Всичко за динамиката на цените на европейските електроенергийни борси четете на 3е-news.net >>


Европейските електроенергийни борси в сегмента "пазар ден напред" отдавна не са изглеждали толкова скучни - постигнатите стойности са твърде близки и на пръв поглед изненади липсват. С изключение на Полша, в която постигнатата цена на електроенергийната борса надхвърля 59 (59.12 евро) евро за MWh. В същото време електроенергийните борси в Европа (без скандинавските) стартират новата седмица с цени доста по-различни от постигнатите през втория ден на ноември (началото на миналата седмица).

Например на френската и германската електроенергийни борси постигнатата стойност с ден за доставка 2 ноември е 26.7 и 23.4 евро за MWh, съответно. Новата седмица, на 9 ноември, регистрираната цена на френската електроенергийна борса достига 44.04 евро за MWh, а на германската - 44.88 евро за MWH. В същото време на БНЕБ и гръцката борса цената спрямо миналата седмица намалява с над 10 евро за MWh. На другите две съседни електроенергийни борси - Румъния и Сърбия, стойността с ден за доставка 9 ноември се повишава между 5 и 6 евро спрямо 2 ноември.

Европейските електроенергийни борси понесоха без сътресение новините както за напредъка на гръцката електроенергийна борса, така и излизането на Великобритания от платформите за търговия с ток и газ. Гърция буквално преди дни стартира най-сетне липсващите досега на доскоро своеобразната електроенергийна борса сегментите "ден напред" и "в рамките на деня". Новината е доста важна за БНЕБ, а и за българските участници на борсата, предвид предстоящото обединение на пазарите в началото на следващата година. Важно е като цяло за цялостната реформа на електроенергийния сектор в България, която още не е завършена, но която този път ще засегне и обществения доставчик в лицето на НЕК. България е на прага на следващата стъпка по предстояща либерализация на вътрешния електроенергиен пазар. Тя ще е съпроводена с освобождаване на нови производствени мощности за участие във вътрешния електроенергиен пазар и излизането на пазара на битови потребители. Този процес трябва да е внимателно и времево съчетан с процеса на обединение.

Колкото до излизането на Великобритания от общите платформи за електричество и газ, то процесът е предстоящ. Сега Обединеното кралство поддържа внос от Белгия и Франция. На практика електрическият и газов Brexit изглежда отигран и очакването е той да не окаже стресово въздействие.