Движението на злато от Венецуела към други държави е мит. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Менидмънт.

"Резервите на страната са в Английската банка. Неслучайно президентът Николас Мадуро поиска да се отпуснат резерви миналата седмица, но британците отказаха да го направят заради настоящата ситуация", каза експертът.

Фезелов коментира интересите на САЩ и Русия във Венецуела и причината за различните им позиции. Според него в основата на конфликта между тях стои т.нар. "държавен социализъм", към който Мадуро се стреми. 

"Политиката на президента предвижда социални облаги за болшинството от населението. Това обаче изисква големи разходи. Основните приходи на Венецуела са от износа на петрол, а Щатите са един от купувачите. От година насам обаче именно САЩ станаха най-големият износител в света на шистов петрол, което не е случайно", посочи експертът.

Според него интересите на Москва във Венецуела се дължат на желанието на Русия за установяване на приятелски режим и военна база там.

По думите му най-добрият сценарий за разрешаване на конфликта във Венецуела включва провеждането на демократични избори с наблюдатели от ООН, Европейския съюз и САЩ.