Цената на електричеството и газта за бизнеса се е покачила сериозно през последните 6 месеца, а житната реколта тази година е по-малко в сравнение с миналогодишната. Освен това пшеницата в Русия също е по-малко, което значи, че цената и на едро също ще се покачи.

Това каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред телевизия "България он ер". Тя обаче увери, че не са производителите тези, които определят цената на хляба, която плаща крайният потребител в магазина.

"Ние можем и правим всичко възможно да договаряме доставна цена на хляба с търговските вериги, защото те държат 80% от пазара", обясни Кукушева.

Тя подчерта също, че в това число не са само големите чуждестранни вериги, а включва и българските, които обаче също са се научили да упражняват натиск върху доставчиците по подобие на международните вериги.

"Те имат 30% печалба, плюс 15% търговска отстъпка. Пакетът става 45%. От там има и 20% за държавата. Това е уникална практика, никъде в света няма такава надценка на най-бързко оборотната стока, каквато е хляба. Тя се случва в България абсолютно безконтролно", заяви Марияна Кукушева.

По думите ѝ не е нужна някаква сериозна регулация, но поне ставката за ДДС за основните храни трябва да бъде по-малка. Кукушева подчерта също, че най-добрата пшеница в България се използва за производство на хляб за родния пазар.