Дания, която е основен износител на свинско месо и млечни продукти, ще въведе данък върху емисиите на въглероден диоксид (CO2) от добитъка от 2030 г., което ще я направи първата страна, която ще направи това и се надява да вдъхнови други държави да я последват, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс и БТА.

Данъкът беше предложен за първи път през февруари от упълномощени от правителството експерти, за да помогне на Дания да постигне законово обвързваща цел за намаляване на емисиите на парникови газове със 70 на сто до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Центристкото правителство на страната постигна компромис с фермерите, промишлеността, профсъюзите и екологичните групи относно политиката, свързана със земеделието - най-големият източник на емисии на въглероден диоксид в страната.

"Ние ще бъдем първата страна в света, която ще въведе реален данък върху селското стопанство. Други страни ще бъдат вдъхновени от това", каза министърът на данъците Йепе Брус от лявоцентристката Социалдемократическа партия в изявление.

Въпреки че подлежи на одобрение от парламента, политически експерти очакват законопроектът да бъде приет след широк консенсус.

Предлага се земеделците да бъдат обложени с данък от 300 датски крони (43,16 долара) за тон въглероден диоксид през 2030 г., койта да нарасне до 750 крони за тон до 2035 г.

Земеделците ще имат право на приспадане на данъка върху дохода от 60 на сто, което означава, че действителната цена на тон ще започне от 120 крони и ще се увеличи до 300 крони през 2035 г., докато субсидиите ще бъдат предоставени за подпомагане на корекциите в селскостопанските дейности.

Данъкът може да добави допълнителни разходи от 2 крони (2,2 британски паунда) на килограм мляно говеждо месо през 2030 г., каза министърът на икономиката Стефани Лосе пред обществената телевизия Ди Ер (DR). Телешката кайма се продава на дребно от около 70 крони за килограм в датските магазини за намаления.

Въпреки че датските фермери изразиха опасения, че целите на страната в областта на климата могат да ги принудят да намалят производството и да съкратят работни места, те заявиха, че компромисът прави възможно поддържането на бизнеса им.

"Споразумението внася яснота, когато става дума за значителни части от условията на фермерите", каза Асоциацията на датската селскостопанска и хранително-вкусова промишленост (Landbrug & Fødevarer - L&F).