Цената на алуминия на Лондонската метална борса (LME) се понижи с 8,3 на сто - най-бързият темп от 13 години и достигна 2263 долара за метричен тон, сочат данни на Агенция "Блумбърг".

Спадът на цената на алуминия настъпи след съобщението на Министерството на финансите на САЩ, че може да отвени санкциите срещу руския алуминиев гигант, ако неговият съсобственик Олег Дерипаска се откаже от част от активите и от контрола над компанията.

Санкциите на САЩ срещу Русия и руски компании се оказаха много бодра новина за борсовите спекуланти, които имат достъп до вътрешна информация. дали и висши служители в администрацията на Белия дом не са намесени?

Само с едно съобщение Министерството на финансите на САЩ промени както цените на акциите на руската компания, така и цената на алуминия. Акциите хвръкнаха с 15% и който ги купи на безценица, вече има сериозна печалба. Фючърсите на алуминия пък поевтиняха и който продаде на високата цена, спечели.

Нещо подобно направи и Доналд Тръмп с постването на съобщение, че "петролът е изкуствено скъп и ОПЕК трябва да намали цената". Виждаме как дни след това петролът започна да поевтинява. Дали пък зад политическите мерки, както са представяни на хората ,не стоят чисто икономически интереси на хора, разполагащи с нужната информация, за да спекулират на борсите?