С повече от 25% са се увеличили заявките за закупуване на дърва за огрев и държавните предприятия работят на пълни обороти, за да задоволят нарасналото търсене на достъпна цена. Това каза пред bTV министърът на земеделието в оставка д-р Иван Иванов.

Иванов обаче отбеляза, че по места се спекулира при изготвянето на списъците с желаещи, което се вижда от скока в заявките - от интерес, какъвто досега не е бил регистриран. За пример министърът посочи Велико Търново, където има 1200 заявки.

Има три варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия, обясни Иванов:

  • продажби от временен горски склад (сечище) на цени между 39 лева и 68 лева без ДДС;
  • от централни складове до големи населени места на цени от 60 до 85 лв. без ДДС без включен транспорт до краен клиент; и
  • с транспорт до краен клиент на цени от 65 лв. до 115 лв. без ДДС.

През първата половина на миналата година са осигурени дърва на 37 000 домакинства, а за същия период на тази година - за 47 000 домакинства, чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства, като те през тази година са реализирали почти 200 000 куб. м повече дървесина, каза земеделският министър. Той предупреди, че все още в много населени места кметовете не са подали списъците с правоимащи лица.