Европейската комисия прие днес забрана за употребата на титанов диоксид, известен със съкращението E171, като добавка в храните, съобщи представителството на ЕК в София. Забраната ще влезе в сила след шестмесечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти.

"Безопасността на храната, която консумират нашите граждани, и тяхното здраве не подлежат на преговори", заяви комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. "С днешната забрана премахваме хранителна добавка, която вече не се счита за безопасна."

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни - от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки.

ЕК представи миналата есен предложението си за забрана на титановия диоксид и то бе единодушно подкрепено от страните членки на ЕС. Забраната се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.