Посланиците от ЕС одобриха начало на процедура по втвърдяване на газовата директива на Европейския съюз, твърди дипломатически източник.

"Мандатът е одобрен", изтъкна източникът, като уточни, че посланиците са предали на председателстващата Съвета на ЕС, Румъния, мандат за преговори с Европейския парламент и Европейската комисия за втвърдяване на газовата директива на ЕС.

Внасянето на такива поправки може да усложни строителството и експлоатацията на газопровода Северен поток-2, изграждан от руския холдинг "Газпром". Но според германската канцлерка Ангела Меркел вече е постигнато споразумение, което удовлетворява страните в спора за руския газопровод.

Според дипломатически източници, цитирани от ДПА, страните членки са приели компромиса на Франция и Германия за регулиране на Северен поток-2 без проектът за бъде застрашен.

Проектът на Франция и Германия по газовата директива е премахнал противоречието й с конвенцията на ООН по морско право, допълни източникът на ТАСС. По думите му френско-германското предложение ограничава предаването на Брюксел на суверенни правомощия на страните от ЕС по отношение на енергетиката. Така всяка държава, която има пункт за получаване на природен газ от подводен газопровод в международни води, ще решава сама дали да приложи промените или не.

По-рано друг източник съобщи, че посланиците от ЕС са одобрили предложенията на Германия и Франция и са поставили началото на продължителен процес на доработка на газовата директива въз основа на тези предложения.