Индустриалните метали поевтиняват заради страха от рецесия, заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите. Той подчерта, че поевтиняването им се дължи на три основни фактора: локдауна в Китай, прибраните печалби от финансовите играчи и страха от рецесия заради високото покачване на лихвите.

 

Но въпреки спада при цинка, никела, алуминия напоследък, цените на индустриалните метали продължават да са исторически високи. Причината е огромното търсене и геополитическата обстановка. В момента на всички държави са им необходими огромни количества метали, защото инвестират в инфраструктура, каза Рашев.

"България е много напред както по добива на руди, така и в производството на конкретни базови метали като мед. България е на трето място в света по износ на нерафинирана мед. Главно се изнася за Германия и Китай. В България секторът е развит най-вече в добива на олово, цинк, мед и злато", отбеляза Рашев.

В следващите години са необходими големи инвестиции в добив на метали, който да изпревари търсенето, за да се посрещнат глобалните нужди от ресурси. Някои метали стават наистина важни, подчерта експертът.

Независимо от необходимостта от метали за производството на основните технологии, на които се основава Зеленият преход (батерии за електромобили, ветрогенератори), към този момент икономиката зависи много повече от въглищата и другите изкопаеми горива.

"Енергийното потребление е скочило рекордно в историята, в момента има връщане към въглищата. Случва се в Европа, случва се и в България, където огромна част от електроенергията се произвежда от въглищните централи. Зелената сделка е пожелание в моментната ситуация в света - имаме нужда от нефт, газ и въглища", смята Рашев.

Според него страната ни в момента е остров на стабилност в енергийната система именно благодарение на добива на въглища, а забраната от 2011 г. за търсене и проучване за шистов газ е пропуск за България, категоричен е експертът.