Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази желание Саудитска Арабия да избере Уолстрийт за първичното публично предлагане на държавната петролна компания "Сауди Арамко", предвидено за догодина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бих оценил високо евентуалното решение на Саудитска Арабия да пусне "Арамко" на борсата в Ню Йорк. Това е важно за САЩ!", написа в Туитър Тръмп.

В края на октомври саудитската компания потвърди, че операцията, представяна като най-мащабното първично публично предлагане в света, е насрочена за втората половина на 2018 г., припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че тази частична приватизация, в хода на която кралството ще продаде 5 на сто от "Арамко", е крайъгълният камък на амбициозна програма за реформи, лансирана от принца престолонаследник Мохамед бин Салман с цел ограничаване на зависимостта на саудитската икономика от петрола.

Очаква се тя да донесе на Саудитска Арабия съществени приходи - до 100 милиарда долара.

Мястото на бъдещото първично публично предлагане ще бъде обсъдено и съобщено в подходящ момент, каза на 23 октомври шефът на "Арамко" Амин Насер.