Развиващите се пазари могат да се окажат сделката на десетилетието, в среда в която инвеститорите се връщат към риск, и данни за производството и ръста в развиващите се страни се подобряват, сочи анализ на BlackRock Inc.

На пазарите на развиващите се страни има по-голям потенциал в сравнение с развитите, според Амер Бисат, управляващ директор на най-големия паричен мениджър в света. Инвеститорите ще се насочват към тях в търсене на по-висока доходност и предвид изпреварващия им икономически ръст, смята още Бисат.

Междувременно растежът на Китай вероятно ще се възстанови през втората половина на 2019 г., осигурявайки добро представяне на по-рисковите активи, смята финансовият специалист.

"Развиващите се пазари, вече не са онзи омразен за инвеститорите клас активи, каквито бяха преди", коментира Бисат, който е бивш старши икономист в МВФ. "Ще се събудите след 10 години и ще видите, че сте изтървали ръста на развиващите се пазари, в среда в която пенсионните фондове, застрахователните компании и други институционални инвеститори са увеличили дела на инвестициите си на тези пазари." 

Оптимизмът на BlackRock към нововъзникващите пазари съвпада с най-добрия старт на годината за дълга на развиващите се страни от 2012 г. Неотдавнашното поскъпване на долара спря ралито, макар че според Бисат е трудно да се види по-нататъшно агресивно поскъпване на щатската валута.

Според Бисат, при потенциално спиране на ръста на долара, може да се открие сериозна стойност на пазари, като Бразилия, Южна Африка и Индонезия.

 

Експертът прогнозира още, че очаква "положителни изненади" в Бразилия, на основата на преразглеждането на системата за социална сигурност. Първо инвеститорите може и да се сблъскат с известна волатилност, но като цяло най-голямата икономика в Южна Америка се движи в много "обещаваща" посока, каза още Бисат.

Междувременно Бисат заяви, че Южна Африка представлява интересна инвестиционна възможност, тъй като инвеститорите могат да станат прекалено песимистични преди изборите през май. Азиатските валути също изглеждат доста евтини, особено индонезийската рупия, смята Бисат.

Освен да наблюдава гласуването в Южна Африка, където подкрепата за управляващия Африкански национален конгрес е спаднала, Бисат следи още президентските избори в Аржентина през октомври, как мексиканските власти се справят с държавния петролен гигант Pemex и с влошаващата се икономическа криза във Венецуела.

 "Най-голямата несигурност за Венецуела е справяне с преструктурирането на дълга", каза Бисат. "Венецуела има огромен потенциал. Растежът в тази страна може да бъде огромен в продължение на години."