Когато отпадне таксата за износ на тока от 1 юли, от бизнеса предлагат да отпадне и таксата за внос на енергийната борса. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев пред журналисти на излизане от среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации в Министерския съвет.

"Ние предложихме да отпадне таксата за внос и подкрепихме промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат обсъдени на второ четене в парламента", съобщи Васил Велев. Чрез промените на енергийната борса ще излязат и ВЕИ-тата на борсата, които произвеждат между и 1 и 4 мегавата, уточни Велев и допълни, че това не трябва да се отлага и от 1 юли трябва да стане факт.

Васил Велев добави, че на срещата е било предложено в закона да бъде записано, че Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ трябва да оповестява решенията си поне един месец по-рано. Това може да стане обаче най-рано от следващия регулаторен период /б.р. юли 2020 г./. По думите му това ще даде възможност да има по-голяма прогнозируемост на цените на тока. Това предложение е било подкрепено и от синдикатите.

Председателят на АИКБ настоява да се развалят договорите с т.нар. американски централи, защото те допълнително изкривяват пазара. "Ние имаме за регулаторния период, който изтича сега на 1 юли, надплащане над пазара 548 млн. лева за едногодишен период за американските централи", коментира Васил Велев. По думите му една от американските централи вече е изплатила инвестициите и това е недопустима държавна помощ.

Президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров коментира, че през първите 10 дена за април цената на енергийната борса наистина е била малко над цената в сравнение с тази на регионалните борси. Според него причина за това са изтекли договори на големи индустриални потребители, които са изтекли в края на март и не са подновени. Според него повишената цена в началото на месеца не се дължи на дефицит, защото дружествата от групата на БЕХ продължава да увеличава предлагането на електроенергия.

Във връзка със състоянието на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД от КНСБ смятат, че дружеството трябва да бъде капитализирано възможно най-бързо. Според Пламен Димитров това ще даде възможност да се запази стабилността на основната електрогенерираща мощност. Той е на мнение, че "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да може да влезне в т. нар. "механизъм за капацитет", който да му позволи да изпълнява договори към НЕК и ЕСО и ще гарантира бъдещото на централата, независимо от пазарните изменения. По въпроса с високите цени на емисиите Пламен Димитров смята, че единственото решение е след време тези цени да бъдат вкарани в цената на тока. "Даваме си сметка, че това не може да стане толкова бързо, защото това би повлияло на цените на електрическата енергия както за бизнеса, така и за домакинствата, добави Пламен Димитров.

Той е категоричен, че няма друг изход. Според него трябва да бъдат разширени подпомаганите лица и въвеждането на дефиниция за енергийно бедни.

С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти на излизане от среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации в Министерския съвет. Срещата при премиера днес е била организирана по искане на четирите работодателски организации и на двата синдиката, уточни тя.

Теменужка Петкова информира, че на тази среща представители на работодателските организации са изказали притеснения от покачването на цената на тока на свободния пазар от началото на април.

Тя е уверила представителите на бизнеса и синдикатите, че държавата изпълнява поетите ангажименти към енергийната борса. Дружествата от групата на БЕХ, спазвайки Закона за енергетиката, продават електроенергия на свободния пазар. Отделно от това дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44.10 лв. "Това е цена, която е определена от Европейската комисия, и ангажимент, който ние стриктно спазваме", увери министър Петкова.