В края на миналата седмица биткойнът тръгна нагоре и дори премина ниво на цената, която не бе постигал от година - 4300 долара за брой. В началото на настоящата седмица обаче илюзиите ,че започва нов ръст на криптовалутата рухнаха и цената отново слезе до 3854 долара за брой рано тази сутрин.

На стойността на биткойна влияят няколко фактора, коментират експерти. Първият е стойността на "изкопаването", която е свързана с цената на електроенергията и големината на комисионната за транзакции, вторият - съотношението между търсенето и предлагането. И ако първият фактор е относително постоянен и не оказва сериозно влияние, то именно търсенето и предлагането до голяма степен определят настоящото развитие на цената.

Ясно е, че повечето от купувачите и държателите на криптовалутата не вярват вече в перспективата и поскъпването й. Така че ръст на цената в следващ средносрочен план едва ли може да се очаква.

За да стане това, са необходими събития от световен мащаб, например успешното пускане на платформата TON. Ако обаче такива липсват, то цената ще продължава да гравитира около 3500 долара за брой. А падане на цената под 3500 долара може да предизвика истинска паника на пазара. Според някои от големите държатели на биткойни , ако спекулантите се оттеглят от пазара, той може да рухне.