Зимният сезон ще приключи веднага, ако бъде приета подготвяната здравна заповед да се забрани влизането на чужди граждани от страни от ЕС, които са в червената зона. Това са категорични Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), предаде БТА.

"Недоумяваме каква е причината да има разлика между гражданите със зелен сертификат от ЕС и хората, които имат поставена ваксина, често дори 3-4 дози и/или са направили PCR и той е отрицателен", коментира заместник-председателят на БХРА и председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, което е една от 36-те регионални организации на БХРА в страната.

"Ако заповедта бъде приета в този рестриктивен вид, само Банско ще загуби близо 35 000 нощувки", обясни Бистрин, цитиран в прессъобщението. Той допълни, че освен това загубите ще са не само финансови, защото постоянната ненужна промяна на заповедите ни превръща в несигурна дестинация и чуждите туроператори вече отказват да организират чартъри и ваканции в българските курорти.

Проектът на заповед засяга основни пазари за зимния ни туризъм като Сърбия, Турция, Северна Македония и Израел, обясни още Бистрин. Вече имаме протестно писмо от турски туроператори, тъй като в петък започва тяхната ваканция и имахме много резервации за следващите 7-10 дни от южната ни съседка, допълни зам.-председателят на БХРА. Подобно писмо подготвят и наши партньори в Израел. Вече имаме откази на резервации и това е абсурдно, защото се създава неравнопоставеност между туристите от и извън ЕС, каза Малин Бистрин. Надяваме се този проект на заповед да бъде изменен преди да бъде приета и да влезе в сила, допълни той.

Всички нови ограничителни мерки безспорно ще окажат влияние върху оперативните резултати на всички основни и периферни сектори на зимния туризъм, заяви и членът на УС на БХРА и изпълнителен директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. Трябва да се търси баланс за максимално обективното спазване на здравните мерки, но и да се вземе под внимание фактът, че заетите в туристическия сектор трябва да заплатят изключително скъпите си сметки за ток, горива, газ и заплати, да прехранват семействата си, за плащат наемите си и всяка една рестрикция върху даден сегмент на икономиката, може да бъде трайно пагубна, подчерта Беляков.

Близо 15 000 нощувки в Пампорово могат да бъдат отказани, ако подобна здравна заповед влезе в сила, обясни Беляков. И допълни, че освен стойността на самата нощувка, трябва да се има предвид, че покрай нея се реализират съвкупност от съпътстващи услуги, които допринасят за издръжката и прехраната на много други малки и средни бизнеси.

За пореден път настояваме преди да бъдат издавани здравни заповеди, които засягат туристическия сектор, те да бъдат обсъждани предварително с туристическия бизнес и да не влизат в сила от днес за утре, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев.